Cégvilág

Az Origo eladása repítette a Magyar Telekomot

Csökkenő árbevétele ellenére a Magyar Telekom az idei első negyedévben jóval nyereségesebb lett az egy évvel korábbinál, költségcsökkentései és egyszeri tételek miatt.

Szikárabb lett a Magyar Telekom-csoport, miután tavaly kilépett a lakossági földgázpiacról és túladott B2B energia üzletágán. Elsősorban ezek miatt lett az idei első negyedéves konszolidált árbevétele közel 8 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Ami azonban lényegesebb, a távközlési cég alaptevékenysége izmosodott, köszönhetően annak, hogy Magyarország mellett a forgalma ötéves hanyatlást követően után immár Macedóniában is bővült, a megnövekedett mobil és a rendszerintegrációs, információtechnológiai bevételek jóvoltából.

Magyarországi 4G hálózata fejlesztésének köszönhetően a cég mobil internet és készülékértékesítési bevételei jelentősen emelkedtek. Szüksége is volt erre, mivel a magyarországi mobilvégződtetési díjak éles vágása miatt a hangalapú nagykereskedelmi bevételei visszaestek. A vezetékes hálózatfejlesztést követően a Telekom tovább növelte a vezetékes szélessávú internet és TV előfizető bázisát Magyarországon, magasabb egy főre jutó árbevétel mellett, ami hozzájárult a csoportszintű vezetékes bevételek 2,3 százalékos bővüléséhez.

A befektetők azonban igazából a cég adó-, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredményének (EBITDA) két számjegyű növekedésének örülhetnek. Ehhez az alaptevekenység gyarapodása mellett a költségcsökkentések, valamint egyszeri tételek járultak hozzá. "Sikeresen eladtuk az egyik legnagyobb értékű irodaépületünket és médiavállalkozásunkat, az Origo-t, mely tranzakciók mindösszesen 5,1 milliárd forint egyszeri profitot jelentettek a negyedévben" – összegzett Christopher Mattheisen, a Telekom vezérigazgatója.

Távközlési adóból az idei első negyedévben a Telekom nagyjából ugyanannyit, 6,1 milliárd forintot fizetett Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában. Közműadó-kötelezettsége viszont ha minimálisan is, közel 400 millió forinttal, de 7,3 milliárdra  mérséklődött. Egyrészt amiatt, hogy a 2015. június 25. után új nyomvonalon megvalósított hálózatfejlesztések és minden olyan hálózatbővítés után, mely során a 100 Mbit/s-os letöltési sebesség elérhetővé válik, a Telekom-csoport 2016-2020 között igénybe vehet közműadó-kedvezményt. Másrészt azért, mert a Telekom pontosította az adóköteles nyomvonalakra vonatkozó nyilvántartásait 2016 első negyedében. Egyéb működési ráfordításai pedig nettó 3,9 milliárd forinttal, 17,1 milliárdra nőttek az ingatlan tranzakcióból és az Origo eladásából származó profitnak köszönhetően.

A csoportszintű EBITDA-növekedést és a működő tőkében bekövetkezett javulást tükrözi, hogy szabad készpénzállománya a megnövekedett végkielégítések, hiteltörlesztés és beruházási szállítói kötelezettségek ellenére is 11,2 milliárd forinttal nőtt. A cég nettó eladósodottsága már közel van a megcélzott 30-40 százalékos sáv felső széléhez, aminek az áttörése lehet a záloga annak, hogy a Telekom az idei 15 helyett jövőre 25 forint osztalékot fizessen.

Magyar Telekom eladás eredmény nyereség origo
Kapcsolódó cikkek