Cégvilág

Egyre többen halnak meg AIDS-ben Magyarországon

Magyarországon évente mintegy 2-300 új HIV-fertőzöttet regisztrálnak, és bár nincs járvány, továbbra is sok a felderítetlen fertőzött.

Bár az időben diagnosztizált és kezelt HIV-fertőzötteknél megelőzhető a betegség AIDS-stádiumának kialakulása, 2016 első hat hónapjában mégis csaknem annyian haltak meg AIDS-ben Magyarországon, mint tavaly egész évben. Míg 2015-ben 11 áldozatot követelt a kór, idén június végéig már 8-an vesztették életüket. Az ESZSZK-ban infektológus szakemberek bevonásával megtartott sajtótájékoztatón elhangzott: idén a HIV új rizikócsoportokban is megjelent. A droghasználók körében, illetve férfi és női szexmunkások közül is jelentettek eseteket. Az új fertőzöttek között az elmúlt öt évben megháromszorozódott a nők száma. 

A sajtótájékoztatón Dr. Szlávik János, az Egyesített Szent István Szent László Kórház (ESZSZK) infektológus főorvosa elmondta: Magyarországon évente mintegy 2-300 új HIV-fertőzöttet regisztrálnak, és bár nincs az országban járvány, de továbbra is sok a felderítetlen fertőzött. A becslések szerint legalább négyezer hazai HIV-pozitív beteg lehet, az érintettek több mint fele nem tud az állapotáról. A fertőzöttség csak szűréssel mutatható ki, ezért sokkal több embert kellene szűrni.

Összességében 3100 fölötti az 1985 óta regisztrált összes HIV-fertőzés száma Magyarországon, 2016-ban június közepéig több, mint 100 esetet regisztráltak az ESZSZK-ban. Jelenleg 1700 regisztrált HIV-fertőzött él itthon, több, mint 90 százalékuk rendszeres kezelésben részesül.

Mivel a HIV-fertőzés akár 5-10 évig is tünetmentesen lappanghat, a felderítetlen esetek és a HIV-szűrések alacsony száma miatt minden évben 40-50 esetben már a sokkal veszélyesebb AIDS-stádiummal kell kezelni a pácienseket. A kialakult AIDS-betegséggel diagnosztizáltak száma hasonló az egy évvel korábbihoz: 2016 első félévében 20 ilyen esetet regisztráltak.

Új tendencia, hogy a fertőzöttek között érezhetően emelkedik a nők aránya. Közöttük öt év alatt megháromszorozódott az új HIV-fertőzöttek száma, bár a számok egyelőre még alacsonyak.

Ritkán, de diagnosztizálnak olyan HIV-fertőzést Magyarországon, amely terhes nőket érintett, és a fertőzés ténye csak a gyerek születése után derült ki.

HIV AIDS
Kapcsolódó cikkek