Cégvilág

Garancsi a negyedik ipari forradalomban

A főként ingatlan- és pénzügyi nagyvállalkozóként ismert Garancsi István legújabban a technológiai fejlesztésbe invesztál. Smart City Solutions Kft. néven alapított társaságot a Garancsi érdekkörébe tartozó Garangold Kockázati Tőkealap és az Infokom-Innovátor Nonprofit Kft. A Garangold a Széchenyi Kockázatitőke-programban nyert uniós összegekkel együtt több mint 4 milliárd forint kihelyezését menedzseli ígéretes cégekhez. A Garancsi-alap korábban beszállt a sporteszközkölcsönző Cycleme Bérkerékpár Kft.-be, az online áruházat működtető Brands.hu Kft.-be, de betársult légimentős, illetve gumihulladék-újrahasznosító társaságba is. Invesztált többek között az Energo Group GmbH-ba, azzal az ambiciózus céllal, hogy meghatározó szereplőjévé váljon a németországi villamoshálózat-építő piacnak.

A Smart Cityben Garancsi tulajdonostársa valójában a Pro Industria 4.0 Alapítvány, amelyet idén áprilisban jegyeztek be. Azzal a céllal alakult, hogy kutatási szervezetek létrehozásával és finanszírozásával „elősegítse a hazai ipari innováció megújulását és fejlődését, bekapcsolva a negyedik ipari forradalomként aposztrofált kutatási-fejlesztési és technológiai paradigma kiteljesedési folyamatába” – áll az alapító dokumentumban. Teljes vagyona 10 millió forint, ami a célhoz kapcsolódó támogatási kérelem finanszírozására fordítható. A kuratórium elnöke Szabó Sándor, tagjai Walter János és Baumann Ferenc.

Az iparfejlesztés és innováció a kormány által is preferált területek, de Garancsi saját projektjei számára sem érdektelen a negyedik ipari forradalom. Garancsi Market-cégcsoportja összesen több mint 200 milliárd forintos beruházással egy komplett új városrészt épít fel a Kopaszi-gáti területen, s itt a tervek szerint már az okosvárosok kellékeit vetik be.

Garancsi István
Kapcsolódó cikkek