Cégvilág

A magyar piacot is átszabhatja a tervezett óriásfúzió

Az amerikai Praxair Inc. iparigáz-gyártó társaság megvenné németországi riválisát. Az ügyletnek jelentős kihatása lenne Magyarországra is.

Az amerikai Praxair Inc. iparigáz-gyártó társaság megvenné németországi riválisát, a Linde AG-t a The Wall Street Journal meg nem erősített értesülése szerint. Az ügyletnek jelentős kihatása lenne Magyarországra is, ahol tavaly a Linde leányvállalata 52 milliárd forintos forgalmat bonyolított le. Jelen van nálunk a Praxair is a SIAD Hungary Kft. kisebbségi tulajdonosaként.

A Praxair–Linde-fúzióval egy több mint 60 milliárd dollár piaci értékű szervezet jönne létre. A terv valódiságát a Reuters hírügynökség sem tudta megerősíttetni az érintett vállalatokkal, ám egy Linde-közeli forrása azt mondta, hogy a felek valóban tárgyalnak, de még nem állapodtak meg. A Reuters által hivatkozott elemzők szerint a Praxair–Linde-tárgyalások mögött az állhat, hogy az idén a terület egy másik óriása, a franciaországi Air Liquide megvette az amerikai Airgast 10,3 milliárd dollárért, ezzel pedig az észak-amerikai iparigáz-piac második, igen erős pozícióját szerezte meg a Praxair mögött.

Míg a mintegy 30,4 milliárd dollár piaci értékű Lindének Észak-Amerikában elsősorban az orvosi gázok piacán nagy a súlya, addig a 33,7 milliárd dollárosra becsült Praxair főleg iparvállalatok telephelyén állít elő az üzemeknek gázt. Együttes piaci részesedésük megközelítheti az 50 százalékot. A tevékenységeik közötti átfedések felszámolása évi 800 millió euró megtakarítást is ígér Baader Helvea, a Markus Mayer elemzője szerint. Egy ilyen hatalmas fúzió felkeltheti az amerikai versenyhatóságok figyelmét is, amelyek épp egy éve tiltották meg, hogy az amerikai Halliburton olajipari szolgáltató óriásvállalat 34,6 milliárd dollárért megvegye belföldi versenytársát, a Baker Hughest.

Peter Spengler, a DZ Bank elemzője nem bízik benne, hogy az európai versenyhatóságok jóváhagyják a fúziót, mert azzal már háromra csökkenne a terület globális szereplőinek száma. (E cégek az Air Liquide, az Air Products és a Praxair lennének.) Áprilisban egyébként a Praxair már beszippantotta öt kisebb versenytársát, amelyek együttes 2015-ös forgalma több mint 40 millió dollár volt.

Stabil nyereségforrás

A Linde Magyarország Zrt.-nek tavaly 9,3 milliárd forint adózott eredménye volt, a cég 13,3 milliárdos osztalékot fizetett. A 2014-ben 12,6 milliárdos nyereség majdnem egészében a tulajdonos zsebébe ment. 2013-ban is a nyereségnél több, 18,5 milliárd forint volt az míg 2012-ben a teljes, 10,5 milliárdos profitot kivitték a tulajdonosok. Az idén nyáron a hazai iparigáz-piacról is kiesett egy szereplő: a Messer Hungarogáz Kft.-é lett az Air Liqiud magyarországi leányvállalata. A Messer, amely saját adatai szerint a hazai iparigáz-piac 27 százalékát ellenőrzi, az idén 40 millió eurónyi fejlesztést hajt végre.


energia praxair gáz Linde
Kapcsolódó cikkek