Cégvilág

Az SCD–Rogán üzlet maradékát árulják

920 millió forintért árulja a felszámoló Trend Kft. az egykori SCD-csoport Bástya utcai ingatlanát, amelyet valaha a Rogán Antal vezette önkormányzat adott el. De azóta már más is.

A fővárosi Bástya utca 1–11. alatt található, 1728 négyzetméteres, jelenleg nagyobbrészt parkolónak használt ingatlan a felszámolás alatt álló BP Property Delta Kft. tulajdona. Az egykori SCD-birodalomhoz tartozó cég közvetlen tulajdonosa 80 százalékban a Luxemburgban bejegyzett Budapest Property Delta S.A., 20 százalékban pedig a Belváros–Lipótváros V. kerületi önkormányzat.

Az önkormányzat még Rogán Antal vezetése alatt, 2008-ban adta el a középkori várfal melletti ingatlant az SCD Grouphoz tartozó cégnek. Miután fejlesztés nem történt, a projektcég pedig bedőlt, az önkormányzat két éve kísérletet tett a telek visszavásárlására, pályázaton kívül, peren kívüli egyezséggel. A vételár 400 millió forint lett volna, az önkormányzat akkori közlése szerint éppen annyi, mint amennyiért eladták 2008-ban. Steiner Pál korábbi szocialista polgármester az ügyletet úgy értékelte, hogy a belvárosi önkormányzat „kétes ügyletbe vitte bele, és elveszítette a legértékesebb üres telkét”. Emiatt Rogán felelősségének vizsgálatát firtatta.

A felszámoló harmadszor fut neki az értékesítésnek, ám a Bástya utcai ingatlan megvásárlása nem tűnik egyszerű manővernek. A Cégközlönyben megjelent hirdetmény szerint „a birtokba vételről a vevőnek kell gondoskodnia, költsége és veszélye a vevőt terheli, kockázatát a vevő viseli, tekintve, hogy a felszámoló nincs az ingatlan birtokában”. A vevőnek számolnia kell az ingatlan terheivel, így az MKB Bank, illetve az OTP Bank 61,5 millió eurós keretbiztosítéki jelzálogjogával. A tulajdoni lapon további teher is szerepel: az önkormányzat által indított per, valamint a „tulajdonjog-fenntartással történt eladása a per kimenetelétől függő hatállyal – Alké Kft.”. Ilyet olyankor vezetnek rá a tulajdoni lapra, ha a vételár egy részét már kifizették, de a vevő még nem került birtokon belül.

Az Alké Mazen Al Ramahi Budapesten élő jordán üzletemberé, aki a turisztikai szektorból ismert. Az ő cége reinkarnálta a Hungária fürdő és a Continental Hotel épületeit a Dohány utcában, de a beruházó ZeinaHotel Kft. felszámolásba dőlt 2014-ben mintegy 10 milliárd forint kötelezettséggel. Nem derült ki, miért olyan fontos a Ramahi-cég, de a fejlesztő-üzemeltető ZeinaHotel Kft. sorsát a kormány nem bízta a véletlenre: nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősítette. Az ügy állami felszámolások esetében ritka eredménnyel, egyezséggel zárult, így idén februárban a ZeinaHotel felszámolási eljárását megszüntették.

A Bástya utcai ingatlant viszont végül nem sikerült megszereznie a jordán üzletembernek. A felszámolási pályázatokat tartalmazó elektronikus értékesítési rendszerből az derül ki, hogy az ingatlan tulajdoni lapjához képest kevesebb a teher, a vevőnek Ramahival nem kell megmérkőznie. A per jogerősen lezárult, az Alké Kft. pedig nyilatkozatot csatolt be, miszerint jogerős ítélet mondta ki az adásvételi szerződés érvénytelenségét, és a vételárelőleget maradéktalanul visszafizette a BP Property Kft. f.a., így törölhető a tulajdonjog-fenntartással történt eladás az ingatlannyilvántartásból.

Rogán Antal SCD
Kapcsolódó cikkek