Cégvilág

Betongyártásban erősít Garancsi

A Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market-csoport egyik tagja közös céget alapított a Molnárbeton Betongyártó és Kereskedelmi Kft.-vel.

A Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market-csoport egyik tagja, a Moratus Szerkezetépítő Kft. közös céget alapított a Molnárbeton Betongyártó és Kereskedelmi Kft.-vel. Az új céget, az MCM Beton Kft.-t 10 millió forint törzstőkével jegyezték be, fő tevékenységeként az előre kevert betongyártás szerepel, de a fémszerkezetgyártás, a híd- és alagútépítés is belefér a profiljába.

A vasbetonszerkezet-építésben magát piacvezetőnek mondó Moratusba 2008-ban vásárolt be a Market Zrt. A cég olyan referenciákat mondhat magáénak, mint az FTC-stadion vagy az Oxygen Wellness. Árbevételét évről évre növelte, a 2011-ben elért bő 3 milliárdról a múlt évben 5,8 milliárd forintra nőtt a forgalma, viszont a korábbi évek 10-20 milliós nyeresége után tavaly 780 millió forint veszteséget könyvelt el. A könyvvizsgáló a mérlegbeszámolóhoz fűzött jelentésében nem is hagyta szó nélkül, hogy a cég saját tőkéje mínusz 556 millióra csúszott, mélyen a 100 milliós jegyzett tőke alá. A 2,4 milliárd forintot közelítő rövid lejáratú kötelezettségei pedig több mint félmilliárd forinttal meghaladják a társaság forgóeszközeinek egyenlegét. A közpénzes megrendelésekkel jól elengedett Market-csoportban ritkaságszámba menő könyvvizsgálói figyelemfelhívást kapott a Moratus, jelesül, hogy a működési költségek finanszírozásához a tulajdonos pénzügyi támogatása szükséges, A jelentés szerint a Market írásba is adta, hogy képes és hajlandó biztosítani a szükséges pénzügyi támogatást, bár a cégjegyzékben lapzártánkkor nem volt nyoma tőkeemelésnek.

A Molnár György érdekeltségében álló Molnárbeton mérlege barátságosabban fest a Market-leányénál, tavaly 3,5 milliárd forint árbevételt és csaknem 100 milliós nyereséget mutatott ki. A cég négy betonkeverő telepe közül kettő a fővárosban, másik kettő Törökbálinton, illetve Kaposváron található.

Garancsi István Market
Kapcsolódó cikkek