Cégvilág

Az NHB-hoz megy a Buda-Cash-állomány

Jóváhagyta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az NHB Növekedési Bank Zrt. (NHB Bank) és a Buda-Cash közötti részleges állományátruházási szerződést – közölte honlapján a Buda-Cash felszámolását végző Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN). A felszámolócég szerint ezzel az állományátruházással az ügyfelek gyorsabban és egyszerűbben juthatnak vagyonukhoz. A Buda-Cash Brókerház botránya tavaly februában robbant ki, a felszámoló az idén januárban kezdeményezte a cég állományátruházási eljárását. Az eljárás során beérkezett érvényes pályázat alapján az NHB Bank és a Buda-Cash között részleges állományátruházási szerződés jött létre, ezt az MNB szeptember 2-án hagyta jóvá.

Az állományátruházás során az ügyfelek teljes kiadható és tartozástól mentes pénz- és nem fizikai pénzügyi eszközállományát átadják az NHB Banknak. Ezt követően a Buda-Cash ügyfelei már az NHB Bankkal állnak majd szerződéses kapcsolatban. Az átruházásra kerülő állományról és az átruházás menetéről minden ügyfél levelet kap a majd a PSFN-től, amely tartalmazni fog egy részletes tájékoztatót az állományátruházási folyamatról, valamint egy friss egyenlegközlőt.

Az állományátruházásban való részvétel egyébként nem kötelező – hangsúlyozza a felszámoló. Ha az ügyfél elfogadja az NHB Bank személyét és üzletszabályzatát, további teendője nincs. Ebben az esetben az értesítő levél keltezésétől számított hatvanadik napon (az állományátruházás határnapján) az állományátruházás megtörténik. Az ügyfél tulajdonában lévő vagy őt megillető, kiadható pénzügyi eszköz és pénzeszköz automatikusan az NHB Bank kezelésébe kerül, és arra az NHB Bank üzletszabályzatának előírásai vonatkoznak.

Ha az ügyfél más befektetési vállalkozás, hitelintézet kezelésére kívánja bízni az eszközeit, az értesítő levél kézhezvételétől számított harminc napon belül erről írásban kell nyilatkoznia, és meg kell adnia, milyen pénzügyi cégnél rendelkezik értékpapírszámlával, és mi annak a számlaszáma, ahová transzferálhatnák az eszközöket. Ha nem nyilatkozik a megadott határidőig, akkor úgy tekintik majd, hogy elfogadta az NHB-s vagyonátruházást.

NHB brókerbotrány Buda-Cash
Kapcsolódó cikkek