Cégvilág

Drónnal és csúcskamerákkal verik vissza a kínaiakat

Új, nagy felbontású akciókamerákkal, valamint szuperdrónnal próbálja megtépázott népszerűségét és a befektetők bizalmát visszaszerezni a szebb napokat látott GoPro. A hétfői kaliforniai bemutató sztárja a régóta várt Karma drón volt, amely – a cég állítása szerint – új távlatokat nyit a légi fényképezésben és filmkészítésben. Nick Woodman alapító-vezérigazgató szerint megérte várni az eredetileg tavaszi debütálással, mivel mára sikerült kiküszöbölni a képstabilizátor hibáit, így a drónra szerelt kamera immár rezzenéstelen képrögzítésre képes. A stabilizátor lecsatolható a drónról, és más felhasználási területen is bevethető. A Karma kézi vezérlőegysége egy játékkonzoléhoz hasonlatos, könnyen kezelhető, és minimonitorján a felhasználó a kamera optikáján keresztül élvezheti a rögzíteni kívánt látványt. Ezeket a Hero5 csúcskamera szintén most bemutatott, felfrissített változatai digitalizált formában tárolják, vagy azonnal felküldik a GoPro „felhőjébe”. A Karma alapára 799 dollár, ehhez csatlakoztatható a 399 dolláros Hero5 Black és a kisebb teljesítményű és tudású, 299 dolláros Hero5 Session. Mindkét kamera vízhatlan.

Tegyük hozzá, hogy a befektetők lelkesedése már nem volt akkora, amikor a sikerterméknek szánt Karma piacra dobásának csúszásáról értesültek. A GoPro lendülete lefulladt, a részvényárfolyam csak az idén 17 százalékot gyengült, s ezzel immár 85 százalékkal marad el a 2014 októberében felállított történelmi csúcsától. A bemutató azonban meggyőzőre sikerült, a kurzust a lelkes befektetők tíz százalékkal repítették feljebb, így a GoPro jelenleg 2,2 milliárd dollárt ér – írja a Bloomberg. Szakértője, Jitendra Waral szerint a Karma kedvező fogadtatása létkérdés a GoPro számára: vagy feltámad, vagy végleg legyűri a kínai konkurencia. Pozitívnak tekinti, hogy az ezerdolláros lélektani szint alatt kínálják a készüléket, amelynek paraméterei önmagukban is meggyőzők.

A drónok iránt érdeklődők köre gyorsan nő, ahogy a piac mérete is: a nagyságát 2024-re 4,19 milliárd dollárosra becsülik, s ebben a csak lakossági használatra szánt távirányítású gépek vannak benne. A Karma potenciális vásárlóközönsége csak az Egyesült Államokban tízmilliósra tehető. A GoPro megszorongathatja a legnagyobb gyártót, a drónokat immár tíz éve építő kínai DJI-t, amelynek minőségi készülékeit az Apple üzlethálózatában is árulják.

Drón gopro karma
Kapcsolódó cikkek