Cégvilág

Sokat buknak a bankok az árnyékban

Óriási potenciális veszteséget görgetnek továbbra is maguk előtt azok a kínai pénzintézetek, amelyek árnyékbanki tevékenységet is folytatnak – figyelmeztetett legutóbbi becslésében a téma szakértőjének számító CLSA brókerház. Az árnyéktevékenység alá olyan finanszírozási formákat sorolnak, mint amikor például vagyonkezelői termékként vagy biztosítók, jelzálogintézetek eszközkezelői termékeként valójában kölcsönt adnak az ügyfélnek; ilyen termékeket jellemzően a közepes vagy kisebb bankok forgalmaznak Kínában. Ezt a fajta finanszírozást most már különböző szabályozási módszerekkel próbálják visszaszorítani, de 2011–2015 között még évi 30 százalékkal növekedett, az így nyújtott kölcsönök összege elérte az 54 ezermilliárd jüant, ami a kínai 79 százalékának felel meg a CLSA becslése szerint.

Az így kihelyezett összegeknek a 16,4 százaléka, mintegy 4,2 ezermilliárd jüan számíthat potenciálisan nem teljesítő hitelnek a brókerház szerint, amiből még 40 százalékos megtérülési rátát feltételezve is 2,5 ezermilliárdos veszteség marad (ez mintegy 375 milliárd dollárnak felel meg).

Az árnyékfinanszírozás valójában egy rosszul sikerült bankreform eredménye – emelte ki a Bloomberg a jelentésből a CLSA elemzőjének véleményét –, mert e tevékenységet akkor is állami garanciák védték, amikor magas kockázatú szektorokba csatornáztak be ily módon forrásokat.

Bank hitel
Kapcsolódó cikkek