Cégvilág

Újraértelmezte a tabletet a Lenovo

Alaposan átformálja a 2 az 1-ben táblagépekről alkotott képet a Lenovo új eszköze, a Yoga Book, a Huawei és a Sony IFA-n bemutatott okosmobiljainak köszönhetően pedig még jobb fotók készülhetnek telefonnal.

Erős kezdés után, ha lehet, még jobban felpörgött a berlini IFA, a legnagyobb európai elektronikai kiállításon a Lenovo és a Huawei is több meglepetést tartogatott az érdeklődőknek. Az előbbi még szerda este mutatta meg, hogy milyen eszközökkel tarolná le a piacot, és az első benyomások alapján úgy tűnik, hogy sikerült valami igazán újat hozni a táblagépek világába. Ez azért is lenne fontos, mert ez a szegmens – amely egyébként 2010-ben debütált az első iPaddel – az utóbbi két évben látványos zuhanásnak indult. A Lenovo Berlinben bemutatott Yoga Bookja új szintre emeli a tablet használati élményét, hiszen azon túl, hogy a laptopokkal versengő képességeket mutat fel, több egészen izgalmas funkcióval is rendelkezik.

Az első ránézésre hagyományos, billentyűzettel is ellátott, kihajtható eszköznek tűnő táblagéppel kapcsolatban az első meglepetés akkor éri a felhasználót, amikor kinyitja – az előzetes várakozással szemben ugyanis nincs benne hagyományos klaviatúra. Ehelyett a cég által halobillentyűzetnek nevezett megoldást alkalmaztak, vagyis hasonlóan az okostelefonokhoz, egy virtuális klaviatúra jelenik meg a háttérvilágítással ellátott érintőképernyőn, ami egy felületen egyesíti a szoftvert és hardvert.

Az érintőképernyő üvegből készült, hogy masszív érzetet biztosítson, a csillogásmentes bevonattal kiegészítve pedig a gyártó ígérete szerint jó gépelési élményt nyújt. A billentyűzet egyáltalán nem tartalmaz gombokat, csak akkor látszanak a billentyűk fehér keretei, amikor szükség van rá. A beépített érzékelési technológia révén a halobillentyűzet messze felülmúlja a hagyományos tabletek gépelési élményét, hasonló érzést nyújt, mint a fizikai klaviatúra.

A halobillentyűzet sík felülete lehetővé tett még egy újítást, párosítva a Yoga Book standard toll kiegészítőjével, a kettős használatú ceruzával. A felhasználók a valódi tintát tartalmazó toll kiegészítővel írhatnak egy a többfunkciós billentyűzetre erősített papírlapra, vagy a ceruzával közvetlenül a kijelzőre is rajzolhatnak. Minden, amit a felhasználó alkot, a táblázatoktól kezdve a firkákon át a jegyzetekig, azonnal digitalizálható a Lenovo note-saving applikációjával.

Azt már az Acer szerdai bemutatóját követően lehetett sejteni, hogy idén Berlinben a karcsúság lesz a menő, és ezt csak megerősítette a Yoga Book, amely összecsukva mindössze 9,6 milliméter vastag, ezzel a legvékonyabb 2 az 1-ben táblagép a piacon, ráadásul 690 grammos tömegének köszönhetően a legkönnyebb is. A gyártó közlése szerint 15 órát is bírhat egy feltöltéssel, a 10,1 hüvelykes kijelzőt, 4 gigabyte-nyi memóriát és 64 gigabyte-nyi tárhelyet kapott eszköz, amelyből androidos és windowsos változat is piacra kerül októbertől.

Bár az idén már több okostelefont is bemutatott a Huawei – legutóbb a cég Honor márkájának új csúcsmodelljeit ismerhette meg a nagyközönség –, azért Berlinben is tudtak újítani. A vállalat egy teljesen új okosmobil-sorozattal, a Nova készülékekkel érkezett a német fővárosba. A Huawei nova és Huawei nova plus készülékek egyaránt 3 gigabyte RAM-mal és 32 gigabyte tárhellyel rendelkeznek, a méretük mellett az akkumulátor teljesítményében van különbség, a nagyobb eszköz valamivel tovább bírja. A Huawei a P9-cel egyértelművé tette, hogy megcélozták a fotózni szerető felhasználókat is, és ezt a trendet követi a nova is. A 12 megapixeles hátoldali kamera a prémiumeszközök között már elvárásnak számít, a nova azonban az árat vizsgálva inkább a középkategóriába tartozik, hiszen 399 euróért lehet majd megvásárolni októbertől. Az előlapi kamera 8 megapixeles, ami már nem számít átlagosnak, és egyértelműen a szelfiőrületre épít, hiszen így akár kedvezőtlen fényviszonyok mellett is viszonylag jó képeket készíthetnek saját magukról a felhasználók. A két új Huawei-telefon nálunk legkorábban október végétől lesz elérhető.

Sokan számítottak arra, hogy a Sony is új mobilokkal lepi majd meg a piacot az IFA-n, és nem is kellett csalódniuk a felhasználóknak és a szakértőknek. A japán társaság az Xperia X termékcsalád két új tagját mutatta be a kiállításon, az új vezető terméket, az 5,2 hüvelykes kijelzővel felszerelt Xperia XZ-t és a gyártó által szintén a prémiumkategóriába sorolt, 4,6 hüvelykes kijelzővel ellátott Xperia X Compactot. Igazodva az elmúlt egy évben megfigyelhető trendhez, a japán társaság is nagy hangsúlyt helyezett a kamerára. A Sony saját képérzékelőjével, valamint két további érzékelővel együtt megalkották a cég tripla érzékelő technológiáját. Ezzel az ígéretek szerint gyönyörű képeket lehet készíteni mozgó tárgyakról is, valósághű színekkel gyakorlatilag bármilyen helyzetben. A 23 megapixeles hátlapi kamera nemcsak tiszta képeket ad, de nagyon gyorsan képes készenlétből fényképezésre váltani, a fotókat így 0,6 másodperc alatt is el lehet készíteni a dedikált zárkioldó gomb lenyomásával. A Sony is gondolt a szelfimániára, a vállalat az Xperia XZ-be egy 13 megapixeles előlapi kamerát épített be. A társaság új telefonjai októberben kerülnek piacra.

tablet tech IFA Sony Huawei mobil Lenovo
Kapcsolódó cikkek