Cégvilág

Állami kézbe kerülhet a Rail Cargo Hungária

A magyar állam újból tulajdont szerezne az osztrák kézben lévő Rail Cargo Hungária Zrt.-ben (RCH) – értesült a Magyar Idők. A magas szintű kormányzati egyeztetések állítólag már folynak. Az RCH eredetileg a MÁV Zrt. üzletága volt, majd MÁV Cargo néven annak leányvállalatává szervezték ki, közelgő eladására való felkészítés részeként. Az osztrák szövetségi vasúthoz (ÖBB) tartozó Rail Cargo Austria végül 2008-ban vásárolta meg a fuvarvállalatot 102,5 milliárd forintért. Vállalta azt is, hogy öt év alatt 43,5 milliárd forintot költ a fejlesztésére.

A nyereséges RCH esetleges visszavásárlása 2010 óta többször terítékre került. A Magyar Idők szerint az ezzel kapcsolatos egyeztetések sikerét segítheti, hogy Christian Kern osztrák kancellár előzőleg épp az ÖBB első embere volt, így ismeri a cég helyzetét és a magyar kormány részleges tulajdonszerzési szándékát is. Az akkor még RCH-vezér Christian Kern 2011-es magyarországi látogatása után híre ment, hogy a magyar kormány esetleg bevásárolja magát az RCH-ba, de végül csak egy ÖBB–MÁV-partnerség jött létre a tehervagonok magyarországi javítása területén.

A Rail Cargo Hungaria a legnagyobb hazai vasúti áruszállító. Tavaly 66,7 milliárd forintos árbevétel mellett bő 1 milliárd forintos üzemi és 398 milliós adózott eredményt ért el. Ezek sokkal jobb számok a 2014-esnél, amikor bár a bevétele 71,1 milliárd forint volt, de abból üzemi és adózott szinten és félmilliárd körüli veszteséget hozott ki.

Rail Cargo Hungária
Kapcsolódó cikkek