Cégvilág

Mérnökcéggel gyarapodott a magyar milliárdos birodalma

Új céggel bővült a West Hungária Bau-csoport, amely idén újabb 5 milliárd forint forgalombővülést vár.

Mérnökcéget alapított a milliárdos vállalkozók toplistáján jegyzett Paár Attila érdekeltségébe tartozó WHB-csoport. Az utóbbi három évben látványosan növekvő építőipari formáció új tagja a WHB Innovatív Kft., amelyet közvetlenül a WHB Befektetési Kft. és a pomázi illetőségű Nagy Péter László hoztak létre győri székhellyel. A tavaly gründolt WHB Befektetési Kft. máris 3 milliárd forintnyi eszközt kezel – ez a cég vásárolt be tavaly a miniszterelnök veje, Tiborcz István részérdekeltségébe tartozó Green Investments & Solution Kft.-be is, és ezzel a közvilágítási tendereken korábban taroló Elios Innovatív Zrt.-be. (Egy másik Paár érdekeltség, a WHB Vagyonkezelő Kft. ugyancsak az építőipartól távolabb eső ügylettel került nyáron a hírekbe. A pécsi önkormányzat és  a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi részvényese, Bachar Najari tuladonosi torzsalkodása közepette a WHB vagyonkezelője próbált birtokon belül kerülni. Megvette a porceláncég hitelét a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-től, sőt felszámolási eljárást is kért a manufaktúra ellen.)

A WHB Befektetési Kft. törzsbetétje a csoport központi cégéé, a West Hungária Bau Kft.-é. Utóbbi 2013-ban még csak 10 milliárd forint árbevételnél tartott, tavaly azonban már bő 25 milliárdos forgalmat könyvelt el. A trend folytatódik, legalábbis Paár Attila néhány hete az Epiteszforum.hu portálnak adott interjúban arról nyilatkozott, hogy a csoport az építőipar meghatározó szereplőjévé vált mostanra, és a bevételek idén „a 30 milliárd forintos határt” is elérik. Megrendelésekkel jól el van eresztve a csoport, a mintegy 40 munkája fut párhuzamosan.

Azt viszont tagadta Paár, hogy alapvetően állami megrendelések táplálnák a csoport építőiparban ritkaságszámba menő gyors növekedését. Azt állítja, hogy a munkák fele a verseny-, 50 százaléka a közszférából érkezik. „Próbáljuk tartani az egyensúlyt, hogy egészségesek maradjunk” – mondta. Tény, hogy nemrég nyert el a WHB egy 4,5 milliárdos munkát a mexikói Nemak győri hengerfejöntödéjében, dolgozik a déli Klotild-palotán és a József Nádor téri mélygarázson, mindazonáltal sűrűn fordul elő a közpénzes pályázatok nyerteseként. Ami az utóbbiakat illeti, a West Hungária dolgozik olyan közpénzes megrendeléseken, mint a Hidegkúti Stadion, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új oktatási épülete, a Nemzeti Lovarda vagy éppen a fertődi Esterházy-kastély. Pakson az atomerőműben lakatosipari és épületenergetikai munkákat végez, a bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló számára pedig vasbeton medencét épít. A fejlesztési tárca által irányított nemzeti köznevelési infrastruktúra fejlesztési programban két iskolaprojektnek is részese a West Hungária Bau. A Bács-Kiskun megyei Izsákon 4,5 milliárd forintért építhet egy 24 tantermes iskolát, és hozzá kapcsolódva 1350 négyzetméteres tornatermet. Dunakeszin hasonló, 4,6 milliárdos fejlesztést nyert el, a Mészáros Lőrinc családi birodalmába tartozó Fejér-B.Á.L. Zrt.-vel konzorciumban.

West Hungária Bau
Kapcsolódó cikkek