Cégvilág

Nagyot ment a Tesco, évek óta nem történt ilyen

Jelentős mértékben növelni akarják a haszonkulcsot a Tescónál.

Több mint két éve nem látott mértékben, 9,7 százalékkal ugrott meg délelőtt a Tesco árfolyama, azt követően, hogy a brit áruházlánc vezérigazgatója, Dave Lewis közölte: jelentős mértékben növelni akarják a haszonkulcsot. Ennek érdekében három év alatt további 1,5 milliárd fonttal csökkentik a költségeket, ám ezzel párhuzamosan évi 1,4 milliárd fontot költenek fejlesztésre. Az utóbbi évekre inkább a kiadások lefaragása volt jellemző, hogy állni tudják a versenyt a szinte minden piacukon, így az Egyesült Királyságban is megjelenő diszkontláncokkal.

A Tesco üzemi eredmémyén elért haszonkulcs az elmúlt három évben 5 százalékról 2 százalék körülire zsugorodott a kényszerű árcsökkentések miatt, most Lewis azt tűzte ki célul, hogy a 2019/2020-as üzleti évben elérjék a 3,5-4 százalék közti arányt. A folyó üzleti év augusztus 27-én zárult első felében 2,18 százalékot tudtak kimutatni, miközben az összforgalom – ugyanannyi üzlettel számolva - 1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest (odahaza, ahol a Tesco részesedése még mindig 28 százalék, 0,6 százalékos volt a bővülés). Az adózás előtti eredmény ugyan 28 százalékkal visszaesett, de ez nagyrészt egyszeri leírásoknak tudható be: az üzemi eredmény 60 százalékkal 596 millió fontra nőtt, és a vállalat közlése szerint elérhető lesz az üzleti év végére kitűzött 1,2 milliárd font ezen a soron.

Elemzők szerint a javuló eredmények és az optimista célok azt mutatják, hogy a Tesco ismét növekedési üzemmódra vált, miután az utóbbi két évét inkább  a diszkontokkal vívott árháború, valamint a több mint 320 millió fontos könyvelési botrány határozta meg. Nehézségeket okozhat ugyanakkor, hogy a szigetországban emelték a minimálbért, illetve, hogy a rendkívül alacsony hozamok miatt egy év alatt a duplájára, 5,9 milliárd fontra emelkedett a hiány a Tesco vállalati nyugdíjalapjánál. VG

haszon kereskedelem bolt Tesco vásárlás
Kapcsolódó cikkek