Cégvilág

Rendezik a Lukoil hagyatékát

A benzinkúthálózatot üzemeltető Normbenz Magyarország Kereskedelmi Kft. kétmilliárd forinttal csökkenti a törzstőkéjét – erről határozott szeptember végén a cég egyszemélyes tulajdonosa, a Norm Benzinkút Kft. Utóbbinak a nicosiai székhelyű Normeston Group Cyprus Ltd. a tulajdonosa a cégbejegyzés szerint, de Fazakas Imre – a Jukosz egykori közép-európai képviselője – érdekeltségébe tartozik. A Norm Benzinkút 2014 decemberében vette meg az orosz Lukoil 75 magyarországi és 19 szlovákiai benzinkútját. A szerzeménnyel a Normbenz a negyedik legnagyobb forgalmazó lett a piacon a Mol, a Shell és az OMV mögött. A bevásárlás évében a töltőállomásokat üzemeltető Normbenz csaknem 98 milliárd forint árbevételt könyvelt el, tavaly ettől lényegesen elmaradt a forgalom, a 75 milliárdot sem érte el. Az üzemanyag-kiskereskedelem ugyanis 93 milliárdról 70 milliárdra zsugorodott a cég beszámolója alapján.

Az új tulajdonos első dolgainak egyike volt, hogy ügyvezetőnek leigazolta Horváth-Dori Jenőt, az egykori Mol-kiskereskedelmi igazgatót, és a veszteségeket rendezendő 4,35 milliárd forintra emelte a törzstőkét az addigi 28,2 millióról. 2014-ben 2,3 milliárd forint veszteséget könyvelt el a Normbenz, saját tőkéje pedig mínusz 2,7 milliárdra esett. A tavaly júliusban megejtett tőkeemelés azonban „teljes összegben nem pénzbeli” hozzájárulással történt, annak része volt egy 14 millió eurós kölcsön átruházása.

A tavalyi évet már szerény, 123 millió forintos nyereséggel zárta a Normbenz, emiatt nem lenne szükség a mostani tőkeleszállításra. Az előző évek hagyatékát azonban kezelni kell, így helyre kell állítani a saját tőke és a jegyzett tőke jogszabályban előírt arányát. Tavaly év végén 1,7 milliárd volt a társaság saját tőkéje, messze elmaradt a 4,35 milliárdos jegyzett tőkétől, ezért határozott most a tulajdonos a tőkeátrendezésről. A kétmilliárd forint a jegyzett tőkéből a tőketartalékba kerül.

A Lukoiltól jelentős veszteséggel átvett benzinkút-üzemeltető tulajdonosának a tőkehelyzet rendezése mellett egyéb teendője is akad. A mérlegbeszámolóban 15 milliárd forint kumulált elhatárolt veszteség bukkan elő, mint amelyből 10 milliárd veszteség vihető tovább a következő évekre. A cég könyvvizsgálója jelentésében felhívta a figyelmet, hogy a Normbenz rövid lejáratú kötelezettségei több mint 800 millióval meghaladják a forgóeszközök értékét. Ám azt is jelezte, hogy a tulajdonos írásban erősítette meg:szükség esetén gondoskodik a cég folyamatos működése érdekében a pénzügyi támogatásról.

Normbenz Lukoil
Kapcsolódó cikkek