Cégvilág

Bővült a gigafeldolgozó

Bővült a Tiszapüspökiben épülő megaprojekt, a 45 milliárd forintosra méretezett gabonafeldolgozó cégbirodalma

Új céget alapított Kall-Mix Termelő Kft. néven a bajai Trigo Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., valamint a martonvásári TKB Projekt Vagyonkezelő Kft. Ugyanezek a társaságok a tulajdonosai a Tisza-TK Projekt Kft.-nek, amely a legnagyobb, folyamatban lévő hazai élelmiszeripari beruházásként számontartott tiszapüspöki gabonafeldolgozó megvalósítója. A feldolgozó alapkövét márciusban tették le, a befejezését jövő nyárra ígérték, és nem látszik akadálya annak, hogy tartsák a határidőt. Piaci információk szerint viharos tempóban épül a gyár, és úgy tudják, mintegy 300 ezer tonnányi kukoricára már le is szerződtek. A nemzetgazdaságilag kiemeltté minősített beruházást mintegy 45 milliárd forint költségűre tervezik, és a korábbi bejelentések szerint 9,2 milliárd forint közvetlen állami támogatásra érdemesítették. Az Eximbank Zrt. pedig közel 30 milliárd forint hitellel segíti a megvalósítást.

A tervek szerint az üzem évi több mint 500 ezer tonna kukoricát dolgoz majd fel, mégpedig kizárólag GMO-menteset, és az alapanyagot hazai termelőktől vásárolják. A gabonafeldolgozó monstrum élelmiszeripari alapanyagokat, többek között alkoholt, cukrot, étolajat állít majd elő, de GMO-mentes takarmány-alapanyag is lesz a termékei között. A tiszapüspöki gyár invesztorai azzal számolnak, hogy az éves árbevétel 55 milliárd forint körül alakul, és a termékek 70-75 százalékát exportálják majd. A kalkulációk szerint a beruházás révén 550 új munkahely jön létre a gyár területén, közvetetten pedig további 750 új munkahely létesül.

Egyre-másra alakulnak a feldolgozóhoz kapcsolódó cégek, a Tisza-TK Projekt tiszapüspöki székhelyére augusztusban jegyezték be a TTKP Energiaszolgáltató Kft.-t és a nagykereskedő Kall Ingredients Kft.-t. A most 3 millió forint jegyzett tőkével megalapított Kall-Mixről annyi derül ki a cégnyilvántartásból, hogy keményítő- és keményítőtermék-gyártással foglalkozik majd. Ügyvezetője pedig Zahola-Pollák Vanda, aki egyben a Tisza-TK Projekt Kft.-t is vezeti. A Trigo a milliárdosok toplistáján jegyzett Kárpáti László érdekeltsége. A nehézsúlyú termény-nagykereskedő, illetve mezőgazdasági termelőket integráló vállalkozás tavaly 34 milliárd forint feletti árbevételt ért el. Induláskor a Trigo jegyezte a Tisza-TK 80 százalékát, de részesedése 50 százalékra csökkent. A másik tulajt, a TKB Projekt Vagyonkezelő Kft.-t ugyancsak Kárpáti alapította még 2014 tavaszán, de tavaly szeptember óta Lengyel Attila jegyzi. Lengyel korábban a szabadegyházi Hungrana Kft. ügyvezetője volt.

Biztos piac

A kukoricatermelők kedvező fejleményként értékelik a feldolgozómonstrum piacra lépését. Úgy becsülik, hogy évi mintegy 2,5 millió tonnára bővül az ipari célra (izoglükóz-, illetve bioetanol- gyártásra) használt kukorica felvásárlása, ami durván egyharmada az éves tengeritermésnek. Tiszapüspöki belépésétől biztos felvevőpiacot és az árak stabilizálódását várják. De aszályos években masszív áremelkedést is okozhat az ipari feldolgozás ilyen magas aránya – vetítik előre szakértők a termelők számára kedvező forgatókönyvet.


Tiszapüspöki
Kapcsolódó cikkek