Jelentős átszervezés kezdődhet a Samsung Electronicsnál, a Bloom­berg beszámolója szerint előfordulhat, hogy két önálló céget hoznak létre a társaságból, valamint egy több tízmilliárd dolláros extra kifizetése is szerepel a lehetőségek között.

A világ legnagyobb okostelefon-gyártójának számító vállalat kettéosztásáról elsőként egy dél-koreai lap számolt be, megírva azt is, hogy a helyi tőzsdefelügyelet azt kérte a Samsungtól, valljon színt az ügyben. A társaság tegnap azonban csak annyit közölt, hogy a tervezett változtatásokat, amelyekkel az eddiginél jobban járnak majd a részvényesek, csak ma hozzák nyilvánosságra.

A Bloomberg úgy értesült, hogy a vállalat egyik befektetője, az Elliott Management Corp. több javaslatot is megfogalmazott az átszervezéssel kapcsolatban. Ezek egyike, hogy a társaságot fel kell darabolni, és létre kell hozni egy holdingcéget, illetve egy, az üzleti tevékenységet végző vállalatot. Emellett három független taggal kellene kibővíteni a társaság igazgatóságát, egy amerikai tőzsdére is be kellene vezetni a Samsung részvényeit, valamint egy alkalommal mintegy 26 milliárd dollárnyi extra osztalékot fizettetnének ki a céggel.

Több szempontból is nehéz helyzetben van a dél-koreai vállalat, így egy jelentősebb átalakítás aktuálisnak tűnik, és a jelek szerint a befektetők is pozitívan fogadnák. Erre utal legalábbis, hogy az Elliott által javasolt változtatások nyilvánosságra hozását követően 1,6 százalékkal erősödött a részvényárfolyam. Emellett a Samsung több jelentős részesedéssel bíró befektetője is arról beszélt nyilvános fórumokon, hogy egyetértenek az Elliott lépéseivel, és szükségesnek is tartják őket, mivel a jelenlegi helyzet akár a cég létét is fenyegetheti.

A Samsung nehéz időszakon megy át, óriási – több mint hatmilliárd dolláros – kárt okozott a vállalatnak a Galaxy Note 7 körüli botrány, és tovább rontották a megítélését az irodáiban novemberben tartott házkutatások is. A cég állítólag 3 millió dollárral „érintett” Pak Kunhje elnökasszony korrupciós botrányában.