Cégvilág

Az adócsaló gyűjteményét 16 milliárd forintért értékesítették

Mintegy ötezer érdeklődő érkezett ötvenhét országból az RM Sotheby’s árverési ház Duemila Ruote elnevezésű árverésére, amely Európa eddigi legnagyobb ilyen rendezvénye volt. Ráadásul egy gyűjtő tulajdonát értékesítették csak, igaz, nem önként döntött így Luigi Campiano. Az olasz állam több tízmillió eurós adótartozása miatt szabadította meg egyedülálló gyűjteményétől az üzletembert.

A főbb tételek: 423 autó, 155 motorkerékpár, 140 kerékpár, 55 versenymotorcsónak. A Velence-közeli raktárakból száz kamion szállította a milánói árverési helyszínre a tételeket, amelyeket aztán három napon keresztül napi 10 órán át értékesítettek. A legmagasabb összeget, 3 416 000 eurót egy alumíniumkarosszériás 1966-os Ferrari 275 GTB/6C-ért fizettek, a legdrágább motorkerékpár egy 2008-as Ducati Desmosedici lett 70 200 euróval, a kerékpárok közül a 10 400 euróért elkelt tűzoltóbicikliért fizették a legtöbbet, a hajók közül pedig a legmagasabb árat egy 1984-es Class 1 kategóriás motorcsónakért kapták, amelyet a fedélzetén két Lamborghini V12-essel lehetett megvenni, s amelyért így 117 200 eurót adak.

Összesen 51,26 millió euró bevételt hozott Luigi Campiano autós gyűjteményének árverése (ezenkívül több ingatlant és egyéb ingóságot is lefoglaltak), a visszafogott összegben az is benne van, hogy az értékesített járművekhez semmiféle dokumentáció nem járt. A sikeres licitet követően az új tulajdonosoknak tíz napot kell várniuk arra, hogy az olasz hatóságok is jóváhagyják az üzletet, majd pedig a vételáron felül tárolási díjat is kell még fizetniük, és ezután kapnak olyan papírokat, amelyek bizonyítják a tulajdonjogukat.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek