Cégvilág

Egymilliárd dolláros bírság

Távolodik a csődtől a légzsákbotrány miatt megroggyant Takata, amelynek februárban már új tulajdonosa lehet

Januárban megállapodás születhet a világméretű légzsákbotrány felelőse, a Takata és a washingtoni igazságügyi minisztérium között. Az eddig igazoltan 16 ember halálát okozó selejtes légzsákok gyártója, a Miskolcon is gyárral rendelkező Takata elismeri felelősségét, és egymilliárd dollár körüli összeget fizet vezeklésül bűneiét – értesült a The Wall Street Journal.

Természetesen ez nem érinti a világ eddigi legnagyobb autó-visszahívási akciójának költségeit, azt és a légzsákok cseréjét a Takatának kell állnia. Eddig mintegy 1,2 milliárd dollárba kerültek a javítások, de a végösszeg sokkal magasabb lesz. A mintegy százmillió légzsák cseréjére 2019 végi határidőt szabtak a Takatának, amely egy éve még a teljes piac 19 százalékát uralta, s a General Motors, a Toyota, a Honda és a Volkswagen beszállítója is egyben.

A megállapodás előszele megérintette a befektetőket is, a cég árfolyama idei legnagyobb, 16 százalékos emelkedését produkálta a tokiói tőzsdén. Annak is örülhetnek, hogy így már könnyebb lesz a megállapodás a potenciális felvásárlóval vagy partnerekkel, amelyek kihúzhatják a gödörből a Takatát. A cég novemberben azt fontolgatta, hogy a termelésének 57 százalékát amerikai egységénél csődöt jelent. A megmentésére két közvetlen riválisának, az amerikai Key Safety Systemsnek és a svéd Autolivnek van a legjobb esélye, de a japán Daicelt sem lehet még leírni.

A Bloomberg úgy tudja, hogy az ajánlatokat februárig kell letenni az asztalra, benne a vállalat szerkezeti átalakítására és költségcsökkenésekre vonatkozó tervekkel, illetve azzal, hogy a kötelezettségekből mit vállalnak át. Korábban még úgy volt, hogy a vevőt az év végéig megnevezik, de a washingtoni egyeztetések miatt ez elhúzódik. A Takatának pénzügyi egyensúlya visszanyerésében az is segíthet, ha az egymilliárdos számlát részletekben fizethetné ki, de erről még nem született döntés.

légzsákbotrány Takata
Kapcsolódó cikkek