Cégvilág

Januárban kezdődik a nagy roham

Komoly roham várható a kapacitásbővítő beruházásokat támogató uniós pályázatokon, amelyeknek a kiírására nyár óta vártak a kkv-k

Ami a lakosságnak a hűtőgépcsere-program volt, az lehet egy-kétezer kkv számára a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) 21-21 milliárd forintos keretösszeggel, kapacitásbővítést támogató beruházásokra meghirdetett két pályázat. Igazából mindkettő, vagyis az 1.2.1 és az 1.2.2 kódszámú pályázat 2017-től élő támogatási keretet tesz elérhetővé, ugyanis a terveket január 16-tól lehet beadni, elvileg 2019 januárjáig. Aki nyerni akar, annak viszont már az első héten érdemes beküldenie a dokumentációját. Szuhoczky Gábor, az Euroadvance Közgazdasági Tanácsadó Kft. ügyvezetője szerint óriási lesz az érdeklődés, miután a két GINOP-pályázat a hitelfelvételt elutasító cégeknek is jó lehetőség fejlesztéseik megvalósításához. Esélyük azonban csak azoknak lesz, amelyek legalább 50 százalék önerővel rendelkeznek, mert a vissza nem térítendő támogatás ennyit ír elő (megújuló energetikai beruházásnál helyenként ennél többet). A támogatott projekt befejezését követő két éven belül árbevételt kell növelni.

Kereskedelmi és szolgáltató cégek nem kaphatnak támogatást, a nevesített termelő és feldolgozóipari vállalkozások annál inkább. A műanyaggyártók, a faipari, a vegyipari és a gyógyszeripari üzemek, a csomagolóeszköz-gyártók, a fémipari- és elektronikaialkatrész-gyártók – az autóipari beszállítók tipikus partnerei –, valamint a textilipar egyaránt forrást találhatnak eszközbeszerzéshez, technológiafejlesztéshez, informatikai beruházásokhoz, ezenfelül megújuló energiaforrásokra áttéréshez, infrastrukturális és ingatlanberuházásokhoz, azaz telephelyvásárláshoz, -bővítéshez is. Szuhoczky Gábor kiemeli: pluszpontot jelent az elmúlt két év tisztességesen lekönyvelt jó gazdálkodása, és a cég korával is magas pontszámokat lehet szerezni.

„Populáris pályázatok, kurrens támogatási célokkal” – véli Maróczi Imre, a Pályázati Tanácsadók Országos Szövetségének elnöke, mondván, a keretösszegek nem kimagaslóak, de miután a támogatásra olyan fejlesztésekkel lehet és érdemes pályázni, amelyek a kapacitásbővítés elengedhetetlen kritériumai, előkerülhet a fiókokból jó néhány elhalasztott önerős beruházás felújított terve. Hasonló támogatásokra folyamatosan lehetővé kellene tenni a pályázást – tette hozzá Maróczi –, ugyanis a kkv-k jelentős része nem piacképes ötletek, hanem forráshiány miatt nem tud bővülni.

A kapacitásbővítő uniós pályázatok online vetületéről Fehér Sándor, az IVSZ – Szövetség a Digitális Gazdaságért EU-támogatás szakértője elmondta, hogy a termeléshez szorosan köthető informatikai fejlesztéseket (például ERP-rendszerek, termelésirányítás, készletgazdálkodás) a szóban forgó pályázat teljes költségének 15 százalékáig támogatják, míg a komplexebb igényekkel a Modern Vállalkozások programja néven ismert GINOP-pályázathoz és a vállalati komplex informatikai fejlesztést segítő, összesen négyezer céget célzó, csaknem 40 milliárdos keret­összegű programjaihoz érdemes fordulni. A két nagy uniós kkv-s informatikai támogatás részleteit holnap jelentik be, a kiírásuk időpontja a tervek szerint egybeesik a kapacitásbővítőkével, azaz január közepén startolhatnak azok is.

informatikai fejlesztés hűtőgépcsere beruházás kkv pályázat
Kapcsolódó cikkek