Cégvilág

Örülhetnek a drónrajongók

Januártól kezdik meg kiszállítani az Epson Moverio BT-300 okosszemüvegeit. A készülék jelenleg a legkönnyebb, kiterjesztettvalóság- (AR) technológiát alkalmazó, binokuláris, átlátszó eszköz a piacon. A gyártó közlése szerint a fejlesztés során kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy kiszolgálják a drónpilóták és a légi fotósok igényeit.

A BT-300 kompatibilis a világ legnagyobb dróngyártója, a kínai DJI GO alkalmazásával, és a könnyebb nyomon követhetőséggel a drónrajongók számára még biztosabb irányítást tesz lehetővé a pilóta nélküli járművek esetében. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a robotrepülőgép kamerájának köszönhetően a pilóta nagyon jó minőségű, személyes nézetű (First Person View – FPV) képet kaphat, eközben pedig a kiterjesztett valóság képessége miatt szabad szemmel is követheti az eszközt. A BT-300 most sötétített változatban is elérhető lesz, így a drónpilóták napsütésben is egyszerűen követhetik a robotrepülőgépek útját. A sötétebb lencseárnyalattal rendelkező készülék előnyei ugyanakkor főként a légi fotók és filmek készítésénél jönnek elő. További opcióként jöhetnek szóba a piacon kapható különleges rögzítők, amelyekkel az okosszemüveg vezérlője biztonságosan csatlakoztatható a drón távirányítójához.

A Moverio BT-300 az Epson egyedi, szilíciumalapú Si-OLED (organikus fénykibocsátó dióda) digitális kijelző technológiáját használja. A készüléket Android 5.1-es operációs rendszerrel látták el. Az első generációs, kiterjesztettvalóság-képességgel rendelkező Moverio okosszemüveget még 2011-ben mutatták be. A fejlődést jól mutatja, hogy a korábbi modell 72 százalékkal nehezebb volt, mint a most érkező változat.

Bár egyelőre inkább a virtuális valóság eszközei hódítanak a piacon – köszönhetően az olyan, kimondottan a játékosoknak fejlesztett készülékeknek, mint az Oculus Rift, a HTC Vive és a PlayStation VR, illetve az okostelefon-gyártók megoldásainak, mint a Samsung Gear VR –, az előrejelzések szerint a nagyobb üzleti lehetőség a kiterjesztett valóságban rejlik. Ennek fő oka az lehet, hogy ezeknél az eszközöknél nemcsak egy virtuális világot, de a valódit is látja a felhasználó, és a digitális elemek abban jelennek meg. Ezt az irányt képviselte az idén nyáron elképesztő sikert arató Pokémon Go mobilalkalmazás, és a Microsoft HoloLens is ezt ígéri. A nehézségeket ugyanakkor jól mutatja, hogy bár a Microsoft már évek óta dolgozik a készüléken, még mindig csak a fejlesztők vásárolhatnak belőle, ráadásul 3000 dollár körüli áron.

Drón Epson Moverio BT-300 okosszemüveg
Kapcsolódó cikkek