Cégvilág

E-bizniszbe fogott a szigetbecsei „megabank”

A magát nemrég még Közép-Európa legnagyobb privátbankjaként hirdető König Bank Zrt. új céget gründolt. Az eTruck Motor Zrt.-t múlt héten jegyezte be a cégbíróság. A minimális, 5 millió forint alaptőkével létrehozott társaság fő profiljaként a közúti gépjárműgyártást jelölte meg, de szerepel a listán a villamosmotor-, illetve áramfejlesztő-gyártás, mérnöki tevékenység, sőt a társadalomtudományi fejlesztés is belefér a repertoárjába.

Vezérigazgatója a szigetbecsei illetőségű Benke Jánosné, aki – papírforma szerint – az anyacég főtulajdonos-vezérigazgatója is egyben.
Nem ez az első cégalapítása a rejtélyes hátterű König Banknak.

A hitelintézet tavaly októberben Uber Trans Zrt. néven hozott létre egyéb szállítási szolgáltatásra – és sok más egyébre – társaságot. Ami az anyacéget illeti, a tavaly májusban bejegyzett társaság azzal keltett feltűnést, hogy 33 milliárd forintra emelt alaptőkéjével a legnagyobb magyarországi bankot, az OTP-t is überelte.

A Magyar Nemzeti Bank figyelmét is felkeltette, bár a hatóság nem a megatőke származásával foglalkozott, hanem piacfelügyeleti eljárást indított a cég ellen még tavaly augusztusban. A König Bank ugyanis sem banki tevékenység végzésére, sem a cég bejegyzéséhez nem kért engedélyt a felügyelettől. A felügyelet a jogosulatlan tevékenységtől rögvest eltiltotta a König Bankot, a múlt héten, a vizsgálat lezárultával pedig arra jutott, hogy a cég „megkezdte banki működését, noha erre nem rendelkezett jegybanki engedéllyel vagy regisztrációval”.

Igaz, arra nem talált bizonyítékot, hogy „ténylegesen üzleti kapcsolatot létesített volna valamely érdeklődővel”. Bírságot nem szabott ki a jegybank, de ha ezután tiltott pénzügyi szolgáltatási tevékenységen kapná a König Bankot, akkor a retorzió akár több százmillió forint is lehet, sőt büntetőfeljelentést is kellene tennie.

gépjárműgyártás König Bank eTruck Motor Zrt.
Kapcsolódó cikkek