Két órán keresztül részletezte a Samsung Electronics vezetése hétfői sajtótájékoztatóján, hogy mi váltotta ki a csúcskategóriás Galaxy Note 7 okostelefonjaik akkumulátorának felhevülését, és vezetett a felrobbanásukhoz.

Az eddigiekhez képest sok újdonsággal viszont nem tudtak szolgálni, amellett, hogy hivatalosan is elismerték: az akkumulátorok beszállítói hibáztak a gyártás során, s hogy a dél-koreai cégóriás teljes felelősséget vállal a fogyasztók felé, megígérve egyben, hogy ilyen baklövést még egyszer nem követnek el. A Note 7-es bukása valóságos PR-kudarcot jelentett Dél-Korea legnagyobb vállalata számára. A használat közben felrobbanó készülékek híre futótűzként terjedt tova, a légitársaságok előbb csak a Note 7-esek, majd az elővigyázatosabbak valamennyi Samsung okostelefon használatát megtiltották a járataikon – írja a Bloomberg. Végül a Samsung döntött úgy, hogy a nyártól forgalmazott csúcskészülékeit visszahívja és kivonja a forgalomból, az ügyfelek teljes kártalanítása mellett.

Az akció még nem ért véget, de a költségei máris meghaladták a 6 milliárd dollárt. A kártalanított fogyasztók más készülékekkel vigasztalódhattak, így az ügy az előzetesen vártnál kisebb hullámokat vert. Sokan sokkal súlyosabbnak érzik a nemrég kirobbant, közvetve Pak Kunhje elnök asszony bukását eredményező megvesztegetési botrányt, amely a Samsung-birodalom örököse, a vállalatóriást a gyakorlatban vezető alelnök, Lí Dzsejong bukását is eredményezheti – letartóztatásáról várhatóan már a héten dönt a szöuli ügyészség.


Mivel minden hibáért az akkumulátor a felelős – derült ki a sajtótájékoztatón –, ez egyben azt is jelenti, hogy más Samsung készüléknél is előfordulhat ugyanez a meghibásodás. A Note 7-hez az akkumulátort egyébként eredetileg a Samsung leánycége, a Samsung SDI szállította, majd miután ezeket visszahívták, a TDK-csoporthoz tartozó Amperex Technology küldte a telepeket, de a balesetek száma nem csökkent. A konstrukció volt a hibás Koh Tungcsin, a mobilkommunikációs üzletág vezetője szerint: a túl közel lévő elektródák összeértek, rövidzárlatot, majd az akkumulátor gyors felmelegedését, végső soron a kigyulladását okozták. A tervezésnél és a gyártásnál is kiütközhetett ez a hiba. Az újabb, Amperex akkuknál máshol lépett fel hasonló következményekkel járó meghibásodás. A kivizsgálásokba 700 embert vontak be – független cégek alkalmazottait –, ők összesen 200 ezer telefont és 30 ezer külön legyártott akkumulátort néztek át, mire azonosították a hiba forrását.

A visszahívási botrány miatti felelősséget a Samsung Electronics vette magára, így sem az SDI-t, sem a japán Amperexet nem terheli kártérítési kötelezettség a vállalat felé. Sőt a Samsung jelezte, hogy a leánycégénél végrehajtott 129 millió dollár értékű, a biztonságot szolgáló fejlesztések után továbbra is megbízik házi beszállítójában. Az eseten láthatóan a Samsung részvényesei már túlléptek, ezt jelzi, hogy a sajtótájékoztatón bejelentettek nem okoztak jelentős elmozdulást a cég árfolyamában. A kedden ismertetendő negyedéves gyorsjelentésről előzetesen annyit közöltek, hogy a cég gazdálkodása a botrányok ellenére is szilárd lábakon áll. A Samsung számára a február végi barcelonai mobilexpón bemutatandó S8-as okostelefon fogadtatása mérföldkő lehet, ha nem lesz vele hasonló gond, akkor a világ legnagyobb mobilgyártója újabb sikersorozat elé néz.