Cégvilág

Egymillió fölé ugrott az Erste lakossági ügyfeleinek száma

A Citibank lakossági üzletágának átvételével az Erste Bank lakossági ügyfeleinek száma egymillió fölé nőtt, a bank mintegy 200 ezer ügyfelet vett át - mondta Harmati László, az Erste Bank Hungary lakossági vezérigazgató-helyettese a pénzintézet sajtótájékoztatóján pénteken Budapesten.

A Citibanktól négy fiókot, köztük a budapesti Vörösmarty téri központi fiókot vették át, így az Erste fiókjainak száma országosan 127-re emelkedett. Az átvétellel az eddigi 2800 fős banki alkalmazotti kör 450 volt Citibankos dolgozóval bővült.

Harmati László elmondta: egy 28 hónapos folyamatot sikerült lezárnia a banknak a hét elején, amely mind Magyarországon, mind a 16 millió ügyfelet kiszolgáló nemzetközi Erste csoport életében az elmúlt tíz év legnagyobb portfolió-átvétele volt. Megjegyezte, hogy a Citivel egy, az elektronikus csatornák felé nyitott ügyfélkört kaptak.

A bank a mintegy 200 ezer ügyfél átvételével nagyjából 21 százalékos piaci részesedéssel bír, míg a vagyonkezelési terület ügyfélszáma mintegy harmadával bővül. A személyi kölcsönök piacán 13 százalékra nőtt az Erste korábbi 9 százalékos súlya.

Az MTI kérdésére az Erste azt közölte: minimális azon korábbi Citibank ügyfelek száma, akik az Erste helyett más bankot választottak.

A bankkártya-átállás során az ügyfelek a korábbi Citi-s PIN-kódokat kapták meg, február 5-én vasárnap este 9 és hétfő reggel 6 óra között nem működtek a kártyák - mondta Harmati László, hozzátéve, hogy ez egy ilyen szintű "átmigrálásnál" általában hosszabb időt vesz igénybe. Kedden, a hivatalos induláskor a napi 2-3 ezer átlagos hívás helyett 23 ezer hívás érkezett be a bankhoz, amelynek rendszere ennek közel felét tudta lekezelni.

A vezérigazgató-helyettes kitért arra: hogy ki milyen kártyát kap, azt a kártyahasználat alapján döntötték el. Az új ügyfelek decemberig jelezhették, milyen bankkártyát akarnak, most ezt a lehetőséget újra megteremtik számukra, mert szeretnék elérni, hogy március végéig, április elejéig valamennyi ügyfél a kívánt kártyával rendelkezzen.

Vannak a Citibanktól áthozott díjak, amelyeket nem az Erste terhelt a plasztikkártyákra. Ennek feltüntetése a kivonaton ugyanakkor félreértésekre adott alapot, ezt azóta orvosolták - mondta Harmati László. Az átállásra a netbank beengedő kapacitását hatszorosára növelték, a migráció utáni első nap egy-másfél óráját leszámítva a rendszer már jól tudta kezelni a rohamot.

Elmondta: a beérkező panaszok száma több százra rúg, azok 60 százaléka azzal függ össze, hogy valami történt például a bankkártyával vagy azt a jelzett időben nem kapta meg az ügyfél.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek