Cégvilág

Nem volt még olyan jó éve a Marketnek, mint a tavalyi

Története eddigi legsikeresebb évét zárta a 21 éves Market Építő Zrt., amely tavaly 86 milliárd forintos rekord árbevételt ért el - tudatta a társaság közleménye. A vállalat 2016-ban 51 nagy projekten dolgozott, és meghatározó projektje, a Dagály Úszóaréna a vállalási határidő előtt két hónappal készül el.

A piacvezető Market Zrt. 2016-os árbevételének nagyobbik részét 46 versenypiaci megrendelés adta az árbevétel nagyobb részét, de a Market forgalmi adatain is érezni lehetett, hogy a közbeszerzések nagyobb aránya jut az építőiparon belül a magasépítő-iparnak.

Míg az elmúlt évtizedben a hangsúlyos infrastrukturális beruházások (út-, vasút-, csatornaépítések) miatt a mélyépítő-ipar dominált a kormányzati megrendeléseknél, 2016-ban már több volt az oktatási, vagy sportcélú közösségi fejlesztés. A Market Csoport életében is meghatározóbbá váltak a közbeszerzéseken elnyert közösségi munkák. Mindez továbbra is csak a forgalom egyharmadát jelenti, az elmúlt 21 évben, a kifejezetten a versenypiaci megrendelésekben erős vállalkozáscsoport bevételeiből 90 százalék volt a magánpiaci projektek aránya.

Az egyik legmeghatározóbb projekt a 2017-es vizes világbajnokság fő helyszíne, a Dagály Úszóaréna volt. Emellett olyan, nemzetközi sikereket is hozó beruházásokon dolgoztak, mint a CEU új kampusza, az MCS Vágóhíd Mohácson, a V17 irodaház, az Apollo gumigyár vagy a Nestlé új állateledel-gyára. De a Market építi a Magyar Telekom új székházát is, a szintén a társaságcsoport nevéhez fűződő Groupama Aréna mellett.

A Magyarországon újra életre kapó iroda- és szállodafejlesztésekből is kivette a Market a részét, amit a Váci Greens irodaház, a Hotel Moments, a Párizsi Udvar Hotel, illetve a Clark Hotel fejlesztése is bizonyít - áll a közleményben.

Market építőipar
Kapcsolódó cikkek