Cégvilág

Robbanás a lakáspiacon, de a munkaerőhiány óriási gond lehet

Tavaly 9994 új lakás épült, ami 31 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek és az új lakások építésére vonatkozó egyszerű bejelentések együttes száma 31 559 volt, ami több mint két és félszerese a 2015. évinek. Elemzők szerint a következő években kezdődhet csak el a lakásépítési boom, ezt azonban az építőiparban jelentkező munkaerőhiány korlátozhatja.

Berobbant az új lakások piaca, az idén folytatódik a lakáspiac élénkülése, mivel az új lakások iránt továbbra is nagy a kereslet. A KSH szerint tavaly 9994 új lakás épült, ami 31 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek és az új lakások építésére vonatkozó egyszerű bejelentések együttes száma 31 559 volt, ami több mint két és félszerese a 2015. évinek.

2016-ban az előző évhez képest az épített lakások száma valamennyi településtípusban nőtt, az átlagosnál nagyobb mértékű volt az emelkedés a megyei jogú városokban (49 százalék) és Budapesten (44 százalék). A természetes személyek által épített lakások aránya 59-ről 49 százalékra esett, a vállalkozások által építetteké 39-ről 50 százalékra emelkedett.

A kiadott lakásépítési engedélyek és bejelentések száma együtt 31 559 volt, ami több mint két és félszerese, ezen belül Budapesten közel háromszorosa az előző évinek; A kiadott új építési engedélyek (bejelentések) alapján 87 százalékkal több, összesen 12 206 lakóépület építését tervezik, a nem lakóépületekre kiadott építési engedélyek száma (6632 darab) 43 százalékkal emelkedett.

A kiugró növekedés a kínálat és a kereslet jelentős emelkedésének is az eredménye, ugyanakkor még bőven van hova fejlődnie a lakáspiacnak. Már a korábbi negyedéves adatok alapján számítani lehetett a jelentős bővülésre – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Az portál adatai szerint mind a kereslet, mind a kínálat fokozatosan nő az új lakások piacán. Az idei év első két hónapjában már az érdeklődők 23 százaléka keresett új lakást, míg egy évvel korábban arányuk 12 százalék volt. Az új lakások kínálata egy év alatt 68 százalékkal nőtt. Jelezte: legalább 1-2 évre van szükség, amíg a tavaly kiadott lakásépítési engedélyek többségéből valódi lakások lesznek.

A következő egy-két évben nagyobb számban piacra kerülő újépítésű lakások megjelenése miatt a lakáshitelezési szektorban további jelentős versenyre lehet számítani a bankok között, az egyre kedvezőbb hitelkonstrukciók, az alacsony kamatkörnyezet segíteni fogják mind a használati, mind a befektetési célú adásvételeket – mondta Árendás Gergely, a Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezetője. Hozzátette, a termelést építőipari oldalon mind nagyobb mértékben nehezíti a megfelelő munkaerő hiánya.

Balogh László is úgy véli, hogy az idén folytatódik a lakásépítési kedv, mivel az új lakások iránt továbbra is nagy a kereslet, az elmúlt években ugyanis több tízezer új lakás hiányzott a piacról, de az amortizációt figyelembe véve éves szinten legalább 20-30 ezer új lakásnak kellene épülnie. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a szabályozás 2019 végéig biztosít kedvezményes áfát az új lakásokra, utána már 27 százalékra emelkedhet, ez pedig drágulást generálhat. A kedvezményes időszak meghosszabbításával a lakásépítési kedv tartósan magas szinten maradhat.


A Nemzetgazdasági Minisztérium is a lakásépítések további emelkedésére számít a következő negyedévekben. Ezt támogatja a kormány otthonteremtési programja, és a novemberi bérmegállapodásnak és az adócsökkentéseknek köszönhetően a lakosság foglalkoztatási és jövedelmi helyzetének folytatódó javulása - írták. Mester Nándor, az otthontérkép.hu vezető elemzője szerint látványosan megugrott a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) megvásárolható új és használt lakások és családi házak száma. Felhívta a figyelmet: a piacon lévő mintegy 300 kisebb nagyobb lakásberuházás negyedénél a tervezetthez képest bizonyosan 3-6 hónappal később kezdhetik meg a kivitelezést, további 10-15 százaléknál pedig teljesen bizonytalanná válhat a kezdés az egyre súlyosabb munkaerőhiány miatt.

Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója közölte, hogy bár a lakásépítések óriási lendületet vettek tavaly, az építőiparon belül az épületek építésének volumene 2016-ban a megelőző három évben tapasztalt növekedés után számottevő csökkenést mutatott. A szakember arra számít, hogy folytatódik az újlakás-árak emelkedése a kivitelezési költségek növekedése miatt, ez az idén és jövőre is meghatározó tendencia maradhat. A kivitelezési költségeket a tovább csökkenő kivitelezői kapacitások hajtják fel. Németországban és Ausztriában is sok új lakást építenek, ami nem csak itthonról, de egész Közép-Kelet-Európából elszívja az építőipari szakmunkásokat - véli Földi.

Évi 40 ezer lakás kellene

A lakásépítések számának jelentős emelkedése fontos pozitív változás – közölte a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület. Szerintük a lakásállomány megújításához évi 40 ezer lakás felépítése lenne szükséges, így ezt a trendet fontos fenntartani, megerősíteni. Szeretnék, ha az új lakások adásvételéhez kapcsolódó kedvezményes áfa fenntartása legalább 10 éves szándéknyilatkozatot kapna, és ha a kormány a csok-rendelet fenntartását is vállalná legalább egy szándéknyilatkozattal minimum 10 évig. Szerintük egy kormányzati lakásügyi felelős, kormánybiztos kijelölése is fontos lenne a lakásfelújítási, lakásépítési intézkedések koordinálására.

építés lakás csok építési engedély lakáséíptés munkaerőhiány
Kapcsolódó cikkek