Cégvilág

Új céggel gyarapodott Andy Vajna portfóliója

Új céggel gyarapodott Vajna András György (Andrew G. Vajna) producer, filmügyi kormánybiztos társasági portfóliója.

A napokban bejegyzett Digic Holdings Vagyonkezelő Kft. három alapítója: a Vajna tulajdonában álló vagyonkezelő, az AV Investments Kft.; Rabb Sándor cége, a valaha a filmforgalmazó InterCom Zrt.-vel közösen alapított Digic Productions Vállalkozási Holding Kft.; valamint az ugyancsak Rabb tulajdonában álló, film-, video-, tévéműsorgyártó Ambit Kft.

Ami az erőviszonyokat illeti, a 2015-ben 8 milliárd forint nyereséget elkönyvelő Vajna-cég, az AV Investments készpénzben tett be 1,47 milliót, és a szavazatok 50 százalékával rendelkezik. Ugyancsak 50 százalék a szavazata a másik két, Rabbhoz köthető alapító társaságnak, ezek a Digic Pictures Filmgyártó, Szoftverfejlesztő és Kereskedelmi Kft.-ben meglévő üzletrészeiket apportálták az új vagyonkezelőbe.

A Digic Productions 74 százalék üzletrészt vitt be 133,6 millió forint értéken, az Ambit pedig 26 százalékos üzletrészt apportált 46,9 millió forinton. A Digic Holdings végeredményben 3 millió forint törzstőkével alakult, és a bevitt apport nagyobb része a tőketartalékba került.

A Digic Holdings kizárólag vagyonkezelő szerepet tölt majd be, filmes vagy animációs munkákban közvetlenül nem vesz részt – válaszolta a Világgazdaságnak Rabb Sándor, a Digic Holdings ügyvezetője, aki a vizuáliseffekt-bizniszben nagyágyúnak számító Digic Pictures Kft.-t is vezeti. Utóbbi úgy ismert a piacon, mint amely cég a világ legnagyobb videojátékbrandjeihez készít animációkat. Rabb pedig Hollywoodban tanulta ki a szakmát, és dolgozott a Titanic, illetve a Terminátor 3 trükkjein. A Digic Pictures az elmúlt években folyamatosan növelte a forgalmát: 2011-ben 765 millió forint árbevételt mutatott ki, 2015-ben már csaknem 1,7 milliárdot. Abban az évben az adózott eredménye 244 millió forint volt, öt év alatt pedig 635 millió forint nyereséget könyvelt el.

Andy Vajna animáció filmipar felszámoló
Kapcsolódó cikkek