Cégvilág

Díjazták a világ legígéretesebb startupjait

Összesen 13 díjat osztottak ki az austini South by Southwest (SXSW) fesztiválon a világ legígéretesebb startupjainak.

A szakmai zsűri a kreativitást, a kivitelezést, a funkcionalitást és a felhasználói élményt pontozta a megmérettetésen. Az egészségügyi kategóriában például a Portal Instruments nyert, amelynek technológiájával tűszúrás és fájdalom nélkül lehet beadni az injekciókat.

A díjazottak között voltak egyebek között zenei, virtuális valósággal kapcsolatos és testen viselhető eszközöket készítő cégek is, de számos kategóriában vittek el díjat olyan vállalkozások, amelyek valamilyen egészségüggyel kapcsolatos eszközt fejlesztettek. A testen viselhető eszközök kategóriájában például a Starkey Hearing Technologiest találták a legjobbnak. Ez a cég hallókészülékeket gyárt, és az egyik legújabb fejlesztése egy okostelefonokhoz gyártott fülhallgató. A diákoknak szóló elismerést is egy gyógyászati fejlesztés kapta. A Tokiói Egyetem bionikus művégtagokat fejlesztő csapata, illetve annak vezetője, Szun Hsziao-csün volt a díjazott, aki maga is művégtaggal él.

Az emberi kapcsolatépítés kategóriájában a Blendoort díjazták, ez a cég a munkaerő kiválasztását segítő alkalmazást fejlesztett. A program felgyorsítja az önéletrajzok értékelését. 3D-s innovációiért a 3 Doodler nevű cég kapott elismerést a 3D-s nyomtatásban elért fejlesztéseinek köszönhetően.
Magyarországi cégek az idén nem jutottak be az innovációs díjazottak közé. Az SXSW-n öt magyar startup vett részt a Magyar Nemzeti Kereskedőház InnoTrade programjának keretében.

Mindannyian indultak az International Accelerator versenyén, ahol a legjobb helyezést a taxis alkalmazást fejlesztő Cabsolutely érte el: száznál is több induló közül a hetedik lett. Ám a többi cég sem utazott hiába, az International Accelerator programjába már korábban bekerült, képek feldolgozására és válogatására alkalmazást fejlesztő Picturio például lapunknak úgy nyilatkozott, hogy belekezdett egy kecsegtető tesztprojektbe egy helyi partnercéggel, a Kandid.ly-vel.

gyógyászat startup innovatív cégek
Kapcsolódó cikkek