Cégvilág

Egyre erősödik a kortárs művészeti szegmens

A maastrichti TEFAF nyitóestéjén jelent meg az előző év műkereskedelmi adatainak elemzése: tavaly a nemzetközi műtárgypiacon 45 milliárd dollár forgott

Mint minden évben, idén is márciusban, a maastrichti TEFAF nyitóestéjén jelent meg az előző év műkereskedelmi adatainak elemzése, amely szerint 45 milliárd dollárnyi forgalom realizálódott tavaly a nemzetközi műtárgypiacon. A piaci jelentés az aukciós eladások mellett több száz, különböző országokban működő műkereskedők és art dea­lerek által kitöltött kérdőív adatain, export-import statisztikákon, műtárgypiaci adatbázisokon, művészeti vásárok eladási összegzésein alapul.

Az idei jelentést Rachel A. J. Pownall, a Maastrichti Egyetem professzora jegyzi, aki változtatott az előző évek számítási gyakorlatán. Ennek köszönhető, hogy a 2015-ös 64 milliárdos összforgalom helyett 2016-ban 45 milliárd dollárt mutattak ki. De a nemzetközi szaksajtóban többen jelezték, ha marad a korábbi számítási metodikánál, az alapján a piaci forgalom valójában 1,7 százalékos növekedést mutat. A globális műkereskedelem virágzik, az összeladások nőnek, de hangsúlyeltolódások figyelhetők meg. A fókusz az aukciósházak nyilvános eseményeiről áttevődött a műkereskedőkhöz, galériásokhoz, art dealerekhez és a privát eladásokhoz.

Tavaly kevesebb rekordárat hozó, kiemelkedő műtárgyat értékesítettek, a leghíresebb sztáralkotóktól – mint Picasso, Andy Warhol vagy Francis Bacon – szám szerint és értékben is kevesebb mű szerepelt az árveréseken. A tavalyi év egyik legmagasabb összegű eladása a műtárgypiacon privát ügylet volt, amikor az amerikai televíziós sztár, Oprah Winfrey 150 millió dollárért eladta Gustav Klimt Adele Bloch-Bauer portréja II. című művét egy kínai gyűjtőnek.

Húsz százalékkal nőtt 2016-ban a műkereskedők és a galériák forgalma, ez ellensúlyozta az aukciós piac csökkenését. A TEFAF Golbal Art Report szerint a nyilvános aukciók forgalma 16,9 milliárd dollár volt, ami jelentős esés a 2015-ös 20,8 milliárd dollárhoz képest. Az Egyesült Államokban 41, Európában 13 százalékos volt a csökkenés. Az amerikai műtárgypiac összforgalma 14,5 milliárd dollár, Európáé 20,5 milliárd, Ázsiáé 10 milliárd volt.

Az elemzés hagyományosan vé­gigmegy a különböző piaci területeken, ez alapján az antik és a klasszikus szegmens még mindig gyengélkedik, a háború utáni modernek iránt is csökkent az érdeklődés, a kortárs művészet esetében azonban 4 százalékos növekedés volt tapasztalható. 2017-re ugyancsak a kortárs erősödését jósolják, és az online értékesítési forma további előretörését.

művészet műkincs kortárs alkotások befektetés
Kapcsolódó cikkek