Cégvilág

Így trükközi ki a rendőröket az Uber

A program képes arra, hogy hamis adatokkal lássa el a azokat a felhasználókat, akik ellenőriznék a bejelentés nélkül dolgozó sofőröket, valamint kiszűri azokat is, akik veszélyesek lehetnek a vezetőkre.

Nehéz dolga lehet annak az adóellenőrnek, vagy rendőrnek, aki egy Uber-sofőrt akar megfogni. A világ számos országában szabálytalanul, bejelentés nélkül szolgáltatást végző sofőröket ugyanis megvédi az applikáció, amely szándékosan hamis adatokkal látja el a rend védelmezőit – tudósít a The New York Times, négy korábbi Uber-alkalmazott vallomása alapján.

Az Uber annyit megerősített a történetből, hogy a program képes kiszűrni a viselkedési minták alapján azokat, akik „veszélyt jelenthetnek a sofőrökre”, az erőszakos bűnelkövetőket, illetve olyan konkurens cégek alkalmazottait, akik így akarják a sofőreinket kihasználni” - mondta az Uber egy szóvivője az AFP francia hírügynökségnek.

Az applikáció azonban  a jelek szerint ennél többre is képes: kiértékeli a telefonok cellaadatait, a bankkártya azonosítók alapján pedig leköveti a felhasználókat. Akik gyakran tartózkodnak egy rendőrőrs körül, vagy olyan pénzintézetnél vezetiok a bankszámláikat, amelynél az Egyesült Államokbeli rendőrök többsége, azok „feketelistára” kerülnek a cégnél. Az applikáció ezeket a személyeket hamis adatokkal látja el: olyan autókat jelöl meg Uber-kocsiként, amelyek a valóságban nincsenek is ott, vagy azt jelzi, hogy nincs elérhető jármű a közelben.

A New York Times információi alapján ezt a gyakorlatot elsősorban Bostonban és Las Vegasban követi a cég az Egyesült Államokban, de hasonló praktikákkal él Ausztráliában, Dél-Koreában, Franciaországban, Kínában és Olaszországban is. (Ahol éppen a taxisok az ellen tiltakoznak, hogy a törvényhozók liberalizálják a személyszállítási piacot, legalizálva így az Uber és a hasonló cégek működését.)

okostelefonok Uber ellenőrzés megosztás gazdasága infokommunikáció
Kapcsolódó cikkek