Cégvilág

Küzdenek az Alexandra név használatáért

Mintegy 30 Alexandra könyvesbolt átvételéről tárgyal a bérbeadókkal a Bookangel Kft., miután csődbe ment a korábban 56 egységet üzemeltető Rainbow Üzletlánc – közölte lapunkkal a Bookangel, melyet részben a Könyvmolyképző, a Maxim és több más független kiadó tulajdonol és támogat, s így az 50 milliárd forintos könyvpiac 15-20 százalékát lefedő cégek állnak mögötte.

A társaság szerint a Rainbow félrevezette az érdeklődőket azzal a bejelentéssel, hogy az üzletek sorsáról megállapodott két kereskedéssel, a Lírával és a Nédiosszal, valójában az Alexandra könyvesboltok többségének tisztázatlan a jövője. A hálózatot korábban üzemeltető, Matyi Dezső pécsi vállalkozó érdekeltségébe tartozó Pécsi Direkt Kft. ellen továbbra is csődbűncselekmény gyanúja miatt nyomoz az adóhivatal, ráadásul 102 hitelező több mint 9 milliárd forintot követel tőle. Fénykorában az Alexandra a magyar könyvpiac 25-30 százalékát uralta, Matyi Dezső azonban idővel a Rainbow felett is elveszítette az irányítást.

A Bookangel annak is keresi a jogi lehetőségét, hogy az Alexandra márkanévvel vigye tovább a boltokat. A mintegy 100-120 dolgozót készek azonnal átvenni, miközben gazdasági szakemberekkel újítanák meg a menedzsmentet. A cég azt állítja, hogy rendelkezik a zökkenőmentes folytatáshoz szükséges logisztikai hálózattal és informatikai rendszerrel. Amint egyezségre jutnak a bérbeadókkal, megkezdik az értékmentést, pontos leltárt készítenek a kiadók fellelhető könyveiről.

Mostantól az Alexandra hálózatát eddig ellátó kiadók abban érdekeltek a Bookangel szerint, hogy maradjanak a könyveik a boltokban, illetve a raktárban. Egyrészt azért, hogy elkerülhető legyen a könyvek károsodása, a felesleges szállítási és raktározási költség, másrészt, hogy mihamarabb a polcokra kerülhessenek a kötetek, amint a boltok újra kinyitnak.


A független kiadók azért is működnek együtt, hogy fenntartsák a hárompólusú versenyt: ha nem csak a Libri és a Líra marad nagy szereplőként a piacon, könnyebben megőrizhető az ágazatban az egészséges rivalizálás, ezáltal a kiszámíthatóság és a stabilitás, ez pedig közös érdeke a kiadóknak és a vásárlóknak.

NAV könyvkiadás könyvkereskedelem Alexandra csőd
Kapcsolódó cikkek