Cégvilág

Moholy-Nagy László két munkája a vezető tételek között

Az amerikai székhelyű nemzetközi aukciósház, a Phillips Auctions április 3-án és 4-én The Odyssey of Collecting címen fotóárverést tart New York-i székhelyén, ahol magyar származású fotósok felvételeire is lehet licitálni.

A két nap alatt három időpontra bontott árverésen a 118 indított tételtől 2,6 millió dolláros bevételt várnak. Ebből kettő a Joy of Giving Something (JGS) gyűjteményéből származik. Az alapítványt egy gyűjtő hozta létre, aki az 1980-as években kezdett fotográfiát gyűjteni, kezdetben a 19. és a korai 20. század mestereitől, majd érdeklődése egyre inkább a kortárs fotóművészet felé fordult.

Az alapítvány ösztöndíjakkal, posztgraduális képzésekkel segíti a művészeket. A JGS-gyűjtemény, amely a legátfogóbb magánkézben lévő fotókollekció, folyamatosan gyarapszik. A fotóművészet népszerűsítésére és támogatására tett célfedezetét eladásokból teremtik elő. Hasonló árverést már tartottak a Sotheby’snél és más aukciósházaknál is. A gyűjtemény számos magyar fotóművész munkáját őrzi, megtalálhatók benne Martin Munkácsi, Kinszki Imre, Cornel Somogyi és Sylvia Plachy alkotásai is.

 

A mostani árverésen André Kertésztől öt, Moholy-Nagy Lászlótól négy, Brassaitól pedig két munka szerepel, egy kivétellel a JGS-gyűjteményből. Moholy-Nagy – akinek tavaly novemberben a festménypiacon 6 millió dolláros rekordára született egy 1923-as zománcképéért és Amerika vezető múzeumaiban életmű-kiállítása volt – igen keresett művész a műtárgypiacon, a mostani aukción szereplő két fotogramját az aukciósház a vezető tételek között reklámozza.

A Fotogramtanulmányok Goerzcel (német optikai cég volt, logóját a művész több munkájában is használta) nem ismeretlenek a piacon, 1996-ban a berlini Galerie Berinsonban bukkantak fel. A másik most kalapács alá kerülő fotogram is szerepelt már nyilvános árverésen 1998-ban a Christie’s New Yorknál.

A fotogramok becsértéke 150-250 ezer dollár. André Kertésztől öt képéből három párizsi utcakép, kettő 40-60 ezer, a harmadik 20-30 ezer dolláros becsértékkel indul. Brassai két felvétele, a Szajna éjjel és az Alvó csavargó Marseille-ben egyaránt 12-18 ezer dolláros becsértékkel várja a liciteket. Az árverés legdrágább tétele Robert Mapplethorpe Tulipánok című diptichonja 1977-ből, egyike azon első virágos fotóknak, melyek elindították a karrierjét, becsértéke 200-300 ezer dollár.

tárlat Moholy-Nagy László fotóművész galéria
Kapcsolódó cikkek