Cégvilág

Párhuzamosan működik majd Paks és Paks II

Egymástól teljesen függetlenül kell majd működnie a meglévő négy és a felépítendő két paksi atomblokknak. Némi „Brüsszel-kompatibilis” partnerségnek azért lenne értelme.

Számos előnyt kínál a Pakson működő és az ott felépítendő atomerőmű együttműködése, de ezek egy részét nehéz lesz kihasználni. Magyarország ugyanis vállalta a két létesítmény teljes üzemeltetési és gazdálkodási függetlenségét, mert Brüsszel részben e feltétellel minősítette az uniós szabályozással összhangban lévőnek a Paks II. projektet.

Az egyik lehetséges előny a munkavállalókat érinti. A két atomerőmű teljes függetlensége esetén Paks II.-höz mintegy ezer szakembert kellene felvenni úgy, hogy közben szélnek eresztenék a Paksi Atomerőmű 2400 dolgozóját. Pedig ésszerűbb lenne, ha Paks II. az utóbbiakból mazsolázna. Megspórolná a dolgozók kiképeztetését, és munkát találna az elküldendők egy része. „Éppen a majdani munkavállalókról kell leghamarabb dönteni” – reagált a Világgazdaság felvetésére Hamvas István, a Paksi Atomerőmű vezérigazgatója. Magyarországon nincsenek is máshol Paks II. számára alkalmas szakemberek. „A két új blokkot mi is a saját gyerekünknek tekintjük, így természetesnek tartjuk a dolgozóink esetleges elcsábítását. Kötelességünknek érezzük, hogy amikor a saját dolgozóink utánpótlásáról gondoskodunk, ak­kor már az új blokkok majdani szakemberigényére is gondoljunk” – jelentette ki.

Hasonló a helyzet az üzemeltetésben is. Mint Hamvas István elmondta, a két új blokkot eleve úgy tervezték, hogy műszakilag elkülönüljenek a meglévőktől, vagyis a két atomerőműnek az üzemeltetése és a gazdálkodása is független lehet, éppen úgy, ahogyan azt Brüsszel elvárja. Ugyanakkor Pakson ma kétféle szakembercsapat dolgozik: a tényleges működésért felelős operatív gárda, és akik a műszaki hátteret adják. Utóbbiakat érdemes lehet a mostani és az új erőműnél is foglalkoztatni ahelyett, hogy Paks II. külön műszaki gárdára költene.

A Paksi Atomerőmű és a Paks II. projektcég már ma is együttműködik, az utóbbi az előbbi telephelyén dolgozik, ahol elkerítették a két új blokk területét. Ahhoz, hogy ott a projektcég szabadon dolgozhasson, várhatóan földhasználati engedélyt ad számára a Paksi Atomerőmű. Az egyeztetés tart, döntés még nincs. Paks II. esetleg később meg is vásárolhatja az érintett területet. Azokkal a munkákkal, amelyekkel az atomerőmű szakemberei eddig már besegítettek a Paks II.-s csapatnak, a két cég elszámolt egymás között.

A Paksi Atomerőműnél folyó turbinafelújítás várhatóan az utolsó olyan projekt, amellyel javítható a blokkok teljesítménye. (A munkát a nyolc turbina eredeti gyártója, az ukrajnai Turboatom végzi.) Előzőleg már 500 megawattosra növelték a kiinduláskor 480 megawattos blokkok teljesítményét, folyik a fűtő­elemrudak 12 havonkénti helyett 15 havonkénti cseréje, a megfiatalított turbinák pedig további 30 megawattot ígérnek az erőműnek. A 15 havinál létezik hosszabb üzemanyagciklus is, az 5. és 6. paksi blokké például 18 hónapos lesz. Ehhez azonban 5 százalékosnál nagyobb dúsítású uránt használnak, ami egyelőre nem forgalmazható. A Paksi Atomerőmű közepes méretű blokkjai számára egyébként is a 15 havonkénti csere a kedvező.

Kell az újonnan építendő mecseki tároló is

Paksi szakemberekkel folynak az üzemanyagciklus zárását célzó kutatások. Ezek fő eredménye az lehet, hogy nem kell majd a kiégett fűtőelemek végleges tárolásáról gondoskodni. A mecseki Boda térségében tervezett tárolóra azonban ekkor is szükség lesz, mert

a fűtőelemeken kívül még számos más, nagy radioaktivitású és hosszú felezési idejű hulladék keletkezik.


a fűtőelemeken kívül még számos más, nagy radioaktivitású és hosszú felezési idejű hulladék keletkezik. Árameladás uniós kontroll mellett „Piacképes árat kapunk az áramunkért. Nem járnánk jobban, ha a vevőnk nem anyavállalatunk, az MVM nagykereskedője lenne”

– jelentette ki Hamvas István. Bár jogszabályi akadálya nincs, hogy az erőmű más vevőt keressen, a vezérigazgató szerint cégének stabilitást és biztonságot jelent, hogy a termékét egy nagy portfólióval rendelkező társaság vásárolja meg. Az uniós illetékesek egyébként Magyarország uniós csatlakozásakor megvizsgálták az itteni hosszú távú árameladási szerződéseket, és a paksit fenntarthatónak minősítették. A paksi áram eladása azóta is uniós kontroll mellett történik. Fotó: MW -->

Paksi Atomerőmű Paks paks II. projekt Paks 2
Kapcsolódó cikkek