Cégvilág

Szélenergiával egyenlít az E.ON

A hálózat stabilitása és a biztonságos energiaellátás szempontjából mindeddig gondot okozott, hogy a szélenergia hálózatba történő betáplálása ingadozó. Az E.ON-nak köszönhetően most fordult a kocka, a társaság ugyanis szélenergiával stabilizálja a németországi elektromos hálózatot.

Korábban csak a vízenergiát vagy a biogázzal működő erőművekből származó megújuló energiát lehetett felhasználni a hálózat stabilizálására. A szélenergia területén elért áttöréssel az E.ON már eredményesen használja a megújuló energiákat a hálózat stabilizálásának egyik pilléreként.

Az E.ON előzetes engedélyt kapott a Mecklenburg–Elő-Pomeránia tartományban működő 50Hertz átviteli hálózati rendszerirányítótól, hogy egy ügyfél-szélerőműparkot hozzon létre a Vorpommern-Greifswald járásban. Ez az előfeltétele az energiavezérlési piacon történő részvételnek, mely korábban csak olyan termelők számára volt nyitott, akik folyamatosan és megbízhatóan táplálnak be energiát a hálózatba.

Ahhoz, hogy ez a szélenergia esetében is működjön, a brandenburgi szélerőműparkban termelt energia először bekerül a virtuális erőműbe. Ebben a rendszerben az E.ON különböző megújuló és ipari forrásokból származó, összesen 3800 megawatt (MW) kimeneti kapacitást von össze. Így mindig megfelelő kapacitás áll rendelkezésre, melyhez a hálózat bármikor hozzáférhet. Első lépésként az E.ON negatív harmadlagos kiegyenlítő energiát szolgáltat 26 MW mennyiségben.

Ezzel a vállalat nyereségesen használja fel a szélerőműpark kapacitását az elektromos hálózat keresleti és kínálati oldalának kiegyenlítéséhez. Ez a nagyközönség számára is számos előnyt jelent: ha többletenergia keletkezik, az E.ON lekapcsolja a szélerőműparkot. Ebben az esetben a költségek nem hárulnak a fogyasztókra.

Műszakilag mindössze alig több mint egy éve lehetséges a szélerőművek által termelt energiával részt venni az energiavezérlési piacon. A „lehetséges betáplálás” módszerével az átviteli hálózati rendszerirányítók először hoztak létre szabványosított szabályokat, ami lehetővé teszi a szélenergia forgalmazását. Az eljárás gyakorlati tesztelése már folyamatban van két kísérleti projekt keretében.

energia E.On Megújuló energiaforrások szélenergia elektromos hálózat
Kapcsolódó cikkek