Cégvilág

Veszettséget talált a Nébih Borsodban

Veszettségben pusztult el egy kecske és gidája a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bekecsen a múlt héten - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A veszettség az egyik legveszélyesebb állatról emberre terjedő betegség.

Március elején egy rókában, a múlt héten pedig egy elhullott kecskében és gidájában mutatta ki a veszettség vírusát a Nébih laboratóriuma. Mindkét eset a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bekecsen történt. A térségben jelenleg is érvényben van az illetékes állategészségügyi hatóság által a korábbi eset miatt elrendelt 90 napos ebzárlat.

A veszettség vírusára a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak. A veszettség az egyik legveszélyesebb zoonózis, azaz állatról emberre terjedő betegség. Vadállatokban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák, amelyek veszettség elleni vakcinázását 1992 ősze óta szervezi rendszeresen, évente két alkalommal az állategészségügyi hatóság. A betegségtől való mentesség elérésében kiemelt szerepe van a kutyák évenkénti kötelező veszettség elleni védőoltásának.

A veszettség vírusa a beteg állat harapásával, marásával terjed és mind emberben, mind állatban halálos kimenetelű agy- és gerincvelő-gyulladást okoz. Mivel a tünetek jelentkezése után a betegséget gyógykezelni nem lehet, egyedüli védekezési mód a megelőzés, azaz a vakcinázás.

A betegséget Európa nyugati részén már felszámolták, és az elmúlt két évtizedben hazánk is jelentősen előrehaladt a mentesítésben. Míg az 1990-es években még több száz veszett állatot találtak évente, 2015-ben már klasszikus veszettség eset nem fordult elő Magyarországon és 2016-ban is csak egy esetben mutatták ki a vírust.

fertőzés veszettség Nébih
Kapcsolódó cikkek