Cégvilág

Egyszerűen túl drágák az albérletek

Egy ötven négyzetméteres albérlet ára elviszi az átlagfizetés hetven százalékát, túl kevés a bérlakás a piacon, ami a munkavállalók mobilitását fékezi.

A Habitat for Humanity Magyarország átfogó kormányzati intézkedéseket sürget a tarthatatlan hazai bérlakáshelyzet javítása érdekében. A szervezet azért indított kampányt, mert álláspontja szerint a néhány év alatt másfél-kétszeresére emelkedett albérletárak és a megfelelő jogi védőháló hiánya kiszolgáltatottá teszi a bérlőket, miközben a lakástulajdonosok helyzete sem elfogadható. (Budapesten 130 ezer forint egy átlagos albérlet díja, ez várhatóan egyelőre nem emelkedik tovább.)

A szervezet felmérése szerint egy 50 négyzetméteres albérlet ára a fővárosban az átlagkereset csaknem 70 százalékát, egy vidéki nagyvárosban pedig majdnem 60 százalékát teszi ki. Különösen súlyosan érinti ez azokat, akik minimálbérből gazdálkodják ki a lakhatásukat – állapítja meg az elemzés, amely szerint egyes településeken már a legolcsóbb, 40–50 négyzetméter közötti alapterületű lakás is elviszi egy minimálbéres fizetés mintegy 80 százalékát – írta a Magyar Nemzet.

 [caption id="" align="aligncenter" width="600"]Még a legolcsóbb is túl drága - Kép: MW, Fotó: Vémi Zoltán Még a legolcsóbb is túl drága - Kép: MW, Fotó: Vémi Zoltán[/caption]

A Diákhitel sem elég

Hasonlóan nehéz helyzetben vannak az otthonuktól távol, a felsőoktatásban tanulók. Megélhetésük sokszor még rendszeres családi támogatás és diákmunka mellett is alig biztosítható. Számukra a havi 15 és 50 ezer forint közötti diákhitel sem jelent megoldást. (A helyzeten a kollégiumok építése segíthet!)

A hiányzó bérlakások, illetve a megfizethetetlen albérletárak miatt ugyanakkor sokan nem tudnak oda költözni, ahol munkát találnának. A szabályozás és a jogérvényesítési rendszer hézagai miatt viszont a bérlő mellett a lakástulajdonos is problémákkal szembesülhet, mivel a jogviták, a kártérítési ügyek csak hosszadalmas és nagyon költséges procedúrák során rendezhetők – jegyzi meg a tanulmány.

„A Magyarországon bérelt lakásban élők anyagi és jogi problémákkal egyaránt szembesülnek. A szabályozás hiányosságai miatt a piaci viszonyok alig átláthatók, a bérlők hatékony védelme gyakorlatilag lehetetlen. A jelenség rendszerszintű, közvetlenül 600 ezer embert érint – ennyien laknak a becslések szerint magánbérlakásban. Közvetetten pedig sokkal többen érintettek, mindazok, akik egy jól működő bérlakásszektor hiányában nem jutnak megfelelő otthonhoz. A Habitat arra kéri a kormányt, hogy átfogó intézkedésekkel, fenntartható rendszer kialakításával tegye a bérlakást biztos és megfizethető lakhatási formává” – fogalmazott Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezető igazgatója.

albérlet lakáspiac lakásárak bérlakások mobilitás ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek