Cégvilág

Fordulat az operációs rendszer versenyben

Az Android megelőzte márciusban az operációs rendszerek versenyében a Windowst, a Microsoft egy nagy frissítéssel vághat vissza.

Történelmi fordulatot hozott a március az operációs rendszerek használatában, első alkalommal fordult elő, hogy nem a Windows vezette a ranglistát, legalábbis a webes forgalom elemzésével foglalkozó StatCounter adatai szerint. A cég mérései alapján az Android operációs rendszert használók aránya 37,93 százalékra nőtt, míg a windowsos tábor 37,91 százalékos részesedéssel bírt.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Gyorsan nő az Android részesedése a netezésre használt eszközökön belül - fotó: Shutterstock Gyorsan nő az Android részesedése a netezésre használt eszközökön belül - fotó: Shutterstock[/caption]A különbség azonban rendkívül kicsi, így érdemes némi fenntartással kezelni a trónfosztást. Azonban az elmúlt időszak adatait vizsgálva úgy tűnik, hogy ha márciusban még nem is volt egyértelmű a Google által fejlesztett mobil operációs rendszer fölénye, hamarosan azzá válik. Az androidos eszközök részesedése az internethasználatban öt évvel ezelőtt is mindössze 2,4 százalékos volt, és még 2015 márciusában is 20 százalék körül alakult. Az asztali számítógépeken és laptopokon ugyanakkor továbbra is megkérdőjelezhetetlen a Windows egyeduralma, az ilyen eszközökről netezők 84 százaléka használta az operációs rendszer valamelyik verzióját.

Nagy kérdés, hogyan alakul az operációs rendszerek használata a következő időszakban. Az elmúlt években látványosan zuhant a személyi számítógépek értékesítése, ami értelemszerűen negatívan befolyásolta a Windows részesedését, ezzel párhuzamosan pedig dinamikusan fejlődött az okostelefonok forgalma, elsősorban az olcsó és középkategóriás androidos készülékeknek köszönhetően. A múlt évben azonban már voltak jelei annak, hogy kezd fordulóponthoz érkezni a pc-piac, és egyes előrejelzések szerint a következő években akár növekedés is jöhet ebben a szegmensben. Emellett tavaly már nagyon lelassult az okosmobilok iránti kereslet növekedése, és ez a tendencia az első negyedévben is folytatódott.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a Windows 10-zel a Microsoft egyértelműen egy platformfüggetlen rendszert akart megalkotni, és ezt minden fórumon igyekeznek hangsúlyozni is, ahogyan azt például Satya Nadella, a társaság vezérigazgatója múlt heti budapesti látogatása során is tette. A cég legújabb operációs rendszerére történő átállás azonban a kezdeti gyors felfutás után lelassult, és egyelőre nem érződik az sem, hogy a mobileszközökön hódítana a Windows 10.

Azt még nem lehet látni, hogy a jövőben mennyire változik majd a helyzet, például az április 11-én érkező, Creators Update (Alkotói Frissítés) nevű nagy frissítésnek köszönhetően, amelyet szintén külön megemlített a Future Decoded konferencián tartott előadásában Satya Nadella. A megoldás új verzióját korábban kipróbálók beszámolói szerint a változások között lesz, hogy a Start menü esetében lényegesen megnő majd a testreszabhatóság lehetősége, és hasonló jelenséggel szembesülhetnek majd a felhasználók a háttérkép kapcsán is.

Emellett változik a frissítések eddigi gyakorlata is. Eddig nem nagyon volt beleszólásuk a felhasználóknak a folyamatba, lényegében a Microsoft menetrendjéhez kellett igazodni, legfeljebb néhány órával elhalaszthatták magát a frissítési folyamatot. A jövőben a Home, vagyis otthoni verziót vásárlók is jó előre értesítést kapnak majd a frissítésről, és lesz néhány opciójuk is, így például azonnal végrehajthatják azt, vagy beállíthatnak egy időpontot előre.

A főként vállalati felhasználásra szánt változatok, valamint az oktatásban bevezetett verzió esetében viszont még arra is lesz opció, hogy akár 180 nappal elnapolja valaki a frissítést, bár kevéssé valószínű, hogy sokan élnek majd ezzel a lehetőséggel. Emellett a frissítés adatvédelmi megoldása három újdonságot is hoz. Feleannyi felhasználói adatot gyűjt, ráadásul az új beállítási lehetőségekkel pontosabban meghatározható, hogy milyen információkat és azokat milyen céllal gyűjtse az operációs rendszer.

statcounter windows Android Microsoft Creators Update Google
Kapcsolódó cikkek