Cégvilág

Jól szerepeltek a magyar grafikák Dallasban

Szokatlan helyszínen, a dallasi székhelyű Heritage Auctions árverésén szerepeltek magyar grafikai tételek.

A 15 műből csak kettő nem talált vevőre a március 17–19-én,több ülésben megtartott aukción, és a zömük áremelkedéssel kelt el. Két tétel is háromezer dolláros árat ért el, az egyik Kádár Béla Kubista kompozíciója, a másik Richter Aurél két vegyes technikájú műve, a Kerékpáros és a Szuprematizmus Ez utóbbi két alkotás, a katalógusban közölt proveniencia szerint 1992-ben már szerepelt a Christie’s londoni árverésén, illetve 2014-ben Oxfordban, a Bonham’s aukcióján.

Richter a budapesti Képzőművészeti Akadémián Lotz Károly tanítványa volt, s főként a Vasárnapi Újságban közölt régészeti és néprajzi tárgyú illusztrációi révén vált ismertté, de az ő rajzai illusztrálták például a lap híradását a Titanic katasztrófájáról is. A harmadik Richter Aurél-kép, amely a Hegedűs címet viseli, 650 dolláros induló ár mellett több mint dupla áron, 1600 dollárért ment el. Az 1870-es születésű és 1950-ben elhunyt Richter itthon ritkán szerepel árveréseken, a nemzetközi piacon gyakrabban találkozhatunk a nevével, a legtöbb aukciós adatbázisban, így az artnet oldalán is számos műve, aukciós eredménye megtalálható.

Kádár Bélának öt műve szerepelt az árverésen, mindegyikre több licitáló is akadt. Scheiber Hugó két alkotása közül az Esti fények 2200 dollárért kelt el, a Padon ülő férfi viszont 1500 dolláros kikiáltási ár mellett visszamaradt. Schadl János Kubista feje 1100, Joseph Csaky Kompozíciója 400 dollárt ért.

műkincspiac képzőművészet grafikák árverés aukció
Kapcsolódó cikkek