Cégvilág

Kétmilliárdért vihetik a villát

Harmadszor is meghirdette az egykori karrierdiplomata, Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeumának ingatlanát a felszámoló TG Vagyonkezelő Kft. A tavaly májusban bedőlt Magyar Indokína Társaság Kft. vagyonába tartozó fővárosi Andrássy úti múzeumépületet első nekifutásra, tavaly ősszel, 2,5 milliárd forintra tartotta azzal, hogy kétmilliárdnál kevesebbért nem hajlandó eladni.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Eddig nem adtak volna többet 800 milliónál Fotó: Reviczky Zsolt Eddig nem adtak volna többet 800 milliónál Fotó: Reviczky Zsolt[/caption]Bár több – köztük külföldi – érdeklődő is volt, végül egyetlen ajánlat futott be, és 800 millióért vitte volna az egykori Rausch-villát. A felszámoló eredménytelennek nyilvánította a pályázatot, mivel az ajánlat az irányárnak a kikötött 80 százalékhoz képest csupán 32 százaléka volt. A második, január végén zárult fordulóban kétmilliárdra mérséklődött a kikiáltási ár, de megint csak 800 milliós ajánlat érkezett. Ez az irányárnak csupán 40 százaléka, így nem maradt más, mint „nem érkezett a kiírásnak megfelelő ajánlat” formulával eredménytelennek nyilvánítani a pályázatot.

A múlt héten megjelent kiírásban megint kétmilliárd forinttal próbálkozik a TG Vagyonkezelő. A felszámoló kezdettől nem rejtette véka alá, hogy igyekszik legalább a zálogjoggal biztosított követelésekhez fogható árat elérni. Márpedig az ingatlanra egy sor jelzálog-, illetve végrehajtási jog van bejegyezve, csak a Raiffeisen Bank Zrt. nevére 850 millió forint jelzálogjog és 748 millió, illetve 765 millió forint és járuléka erejéig érvényesíthető végrehajtási jog szerepel. A majdani vevő azonban – a kiírás szerint – per- és tehermentesen jut az ingatlanhoz. Lapzártakor intézkedtek arról, hogy lekerüljön a tulajdoni lapról a TelekInvest Kft.-vel kötött, de teljesedésig el sem jutott ügylet – tulajdonjog-fenntartással való eladás – nyoma.

Bár a felszámolási vagyonok értékesítése során az utóbbi időben az ingatlanok iránti kereslet országszerte tapasztalható növekedéséről számoltak be egybehangzóan a Világgazdaság által megkérdezett felszámolók, az Aranymúzeum különleges épület. Az 1404 négyzetméteres telken álló 1062 négyzetméteres, teraszos építményt speciális biztonságtechnikával szerelték fel, az exkluzív ingatlan akár nagykövetség elhelyezésére is alkalmas. De nem teszi egyszerűvé az eladást, hogy annak idején múzeumként újították fel – Zelnik István magángyűjteményének adott helyet –, és kevéssé valószínű, hogy a befektető éppen múzeumépületet keres. A vevőnek így az átalakítás költségeivel is kalkulálnia kell.

Aranymúzeum felszámolás
Kapcsolódó cikkek