Cégvilág

Megszavazták a Mol-osztalékot

Kissé gyengülő EBITDA-val, de erős hazai és térségi pozícióval zárta 2016-ot a Mol. Az olajipari csoport vezetése az év második felében dönt az újabb tiszaújvárosi beruházásáról, kiskereskedelmi tevékenységét pedig új szervezeti formában önállósítja.

A Mol csoport 605,4 milliárd forintos, újrabeszerzési árakkal becsült tiszta EBITDA-val zárta 2016-ot, ez 12 százalékkal kisebb érték a 2015-ösnél, de megfelel a frissített, éves célnak. A Mol eredményeit tartalmazó anyavállalati és konszolidált éves üzleti jelentést, valamint az azokról készült könyvvizsgálói jelentés a társaság április 13. délelőtti közgyűlése elfogadta. A testület határozata szerint a 2016-os eredmény után fizetendő, egy részvényre jutó 10,2 százalékkal lesz nagyobb a 2015. utáninál, azaz 625 forint. Ez több mint 58 milliárd forintot tesz ki a részvények becsült számának alapján. A kifizetés egészére fedezet nyújt a csoport készpénzállománya.

A Mol piaci értéke 7,2 milliárd dollár volt 2016. december 31-én, ezzel az volt a térség egyik vezető vállalata.

A múlt évi tevékenység értékelésekor Molnár József vezérigazgató a közgyűlésen elmondta, hogy a Mol kihívásos környezetben működött. Az olajárak az év elején hordónként 28 dollár körüli mélypontra kerültek, majd az év végére megduplázódtak. A finomítói és a petrolkémiai árrések alacsonyabbak volt a 2015-ösnél. Öt százalékkal bővült a térségben az üzemanyag iránti kereslet.

A termelés és kutatás (upstream) EBITDA-ja alig változott, a finomításé és értékesítésé (downstream) kicsit esett, ahogyan a gázszállításé (midstream) is. A csoport beruházásai 26 százalékkal maradtak el az előző évitől a kevesebb akvizíció új az új downstream program eredményeinek köszönhetően. A 320 milliárd forintos szabad cashlfow mértéke némileg elmarad a 2015. végitől.

[caption id="" align="alignleft" width="800"]Hernádi Zsolt és Csányi Sándor a közgyűlésen. Fotó: Móricz-Sabján Simon Hernádi Zsolt és Csányi Sándor a közgyűlésen. Fotó: Móricz-Sabján Simon[/caption]A csoport szénhidrogén-termelése 6 százalékkal bővült 2016-ban, fajlagos termelési költsége 11 százalékkal hordónként 6,6 dollárra csökkent. Ez lehetővé teszi a tevékenység nyereségességét alacsony olajár-környezetben is.

2017-ben 40-60 dolláros olajárakat és kiszámítható működési környezetet, normalizálódó finomítói árréseket feltételez a Mol. A termelésben a hangsúly a készletpótláson, a feldolgozásban a vegyipari képességek erősítésén lesz. A társaság várhatóan az év második felében dönt az utóbbit szolgáló, újabb tiszaújvárosi beruházásról. Kiskereskedelmi tevékenysége új szervezeti formában önállósodik.

osztalék Mol Mol Nyrt
Kapcsolódó cikkek