Cégvilág

Megtévesztették vásárlókat, milliós bírságot kaptak érte

Jogsértően reklámozta több termékét, gyógyszerét nem az alkalmazási előírás alapján mutatta be, az egyes étrend-kiegészítők népszerűsítése pedig nem felelt meg az ágazati szabályoknak, ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több tíz millió forintra büntette a Pharma Nord Élelmiszer Kereskedelmi Kft.-t és a Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.-t.

Mintegy 38 millió forintos büntetést szabott ki a a Pharma Nord Kft.-re, illetve a Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.-re, miután a hivatal vizsgálata megállapította, hogy a két cég félrevezette fogyasztóit.

Vagyis a Glukozamin Pharma Nord reklámjai nem az engedélyezett alkalmazási előírás alapján mutatták be a cég gyógyszerét, mivel más szerekhez viszonyítva tartalmaztak állításokat a fájdalomcsillapító hatás mértékéről, valamint a mellékhatások hiányáról és a térdproblémák megszüntetéséről. A Bio-Króm és a Bio-Króm DIA étrend-kiegészítőjük gyógyhatására utaló állítások is hamisak voltak, mivel az nem tulajdonítható élelmiszernek az ágazati rendelkezések szerint.

A Bio-Quinone Q10 Super, a Seleno Q10 és a Bio Szelénium 100 + cink + vitaminok reklámjaiban a gyógyhatásra utaló állítások szintén nem feleltek meg a valóságnak, de a Be-Fit étrend-kiegészítővel kapcsolatos megállapítások is félrevezetőek voltak. A Patika Magazin Partner Mellékletében közzétett szerkesztői tartalmak pedig egyszerű álcázott reklámok voltak.

A fentiek alapján a GVH úgy döntött, hogy a Pharma Nord Kft.-re és a Pharma Nord ApS.-re egyetemlegesen 37 284 000 forintos, a Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.-re pedig egymillió forintos bírságot szab ki.

reklám félrevezetés GVH büntetés
Kapcsolódó cikkek