Cégvilág

Radák Eszter képei a Virág Judit Galériában

Radák az egyik legelismertebb magyar kortárs művész, táblaképei nívós magán- és közgyűjteményekben szerepelnek itthon és külföldön. A Virág Judit Galéria kortárs részlege kezdettől foglalkozik műveinek műkereskedelmi értékesítésével. Kialakult gyűjtőköre van, amely – mivel utoljára 2014-ben volt önálló kiállítása a galériában – már várta az új tárlatot, és már a megnyitó előtti zártkörű eseményen gazdára talált a képek csaknem harmada.

A kiállított 27 műből a tárlat utolsó napjaira egy-két kivétellel mindegyik elkelt. A siker összetevői közt a dekoratív, optimista, könnyen befogadható stílus, a vibráló színek mellett a címadásokban tetten érhető humor is közrejátszik, ami szerves része Radák Eszter világának, és kortól, nemtől, nemzetiségtől függetlenül működik. Ironikus, kendőzetlenül őszinte címadásai művészi védjegyévé is váltak, nemcsak magyarul, hanem angol fordításukban is hatnak. Radák Eszter művészete az amerikai és a brit pop-arttal rokon, alkotásai művészettörténeti utalásokban gazdagok.

Klasszikus olajfestés-technikát alkalmazó táblaképeit vibrálóan élénk színekkel és helyenként mesterien aprólékosan, szövetszerűen festi meg. Városképeinek, kertjeinek és tájképeinek kompozícióit, belső tereket idéző műveit különös nézőpontok, meglepő részletkiemelések, furcsa horizont- és perspektívaváltások jellemzik. Legújabb munkáin a színtan segítségével arra tesz kísérletet, hogy megmutassa, mennyire jellegzetesek Európa tájainak évszakos színakkordjai. A mostani kiállításon többnyire hazai helyszíneket megörökítő tájképeket látunk, általában élő szereplők nélkül, azonban a tudatos színhasználat és a homogén felületek pointillista részekkel való kiegészítése következtében egyáltalán nem statikus a végeredmény.

Radák Eszter képeinek ára a válság idején sem zuhant össze, most is stabil, és emelkedést mutat. E stabilitáshoz a befogadhatóság és a kvalitás mellett hozzájárul, hogy a művek jól illeszkednek modern gyűjteményekbe, és klasszikus irányultságú gyűjtők is keresik őket. Az elmúlt évben a galéria két árverésén is szerepelt összesen négy Radák-festmény, amelyek nemcsak elkeltek, hanem jelentős áremelkedést is elértek. Az 1,6 millió forintos leütési ár a másodlagos piacon kortárs mű esetében itthon nagyon ritka, s ha hozzátesszük, hogy a mostani kiállítás hasonló méretű képei egymillió forint körüli árakon keltek el, akkor még beszédesebb az eredmény. A Virág Judit Galéria soron következő tavaszi aukcióján is szerepel majd az anyagban Radák-festmény.

Radák Eszter Virág Judit Galéria Magyar Képzőművészeti Egyetem
Kapcsolódó cikkek