Cégvilág

Senki sem volt kíváncsi a BME oktatóreaktorának jövőjére

Nem jelent meg érdeklődő azon a közmeghallgatáson, amelyet az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a napokban tartott az átláthatóság biztosítása érdekében – eleget téve hazai törvényi kötelezettségeinek és a nemzetközi ajánlásoknak – a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatóreaktorának üzemeltetési engedélyéről. Így sem a hivatal, sem az engedélyes, sem a bevont szakhatóságok nem kaptak kérdést, nem hangzott el vélemény, észrevétel.

Márpedig arról lett volna szó, hogy működjön-e tovább Budapesten egy atomreaktor. Igaz, kis létesítményről van szó, amelyet 1971-ben nem is energiatermelésre, hanem fizikus- és mérnökhallgatók nukleáris témájú képzésére, kutatási célokra építettek, és ellátták fizikai és radiokémiai laboratóriumokkal és egy manipulációs kamrával.

Mivel az oktatóreaktor üzemeltetési engedélye 2017. június 30-án lejár, a BME tavaly októberben kérte az OAH-ot, hogy engedélyezze a létesítmény további 10 évig történő működését. A hivatal csak akkor adja meg az engedélyt, ha az egyetem által beküldött dokumentumok alapján garantálva látja az oktatóreaktor további biztonságos működését.

A hivatal a tárgyi eljárásba szakhatóságként bevonta a nukleáris létesítmények esetében országos hatáskörrel környezetvédelmi és természetvédelmi hatáskörben eljáró Baranya Megyei Kormányhivatal és Pécsi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályát, valamint a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot. A hatósági eljárásra bruttó 6 hónap van, amit a főigazgató egyszer és legfeljebb 90 nappal meghosszabbíthat.

közmeghallgatás BME atomreaktor
Kapcsolódó cikkek