Cégvilág

400 féle gyógyszer érintett a budaörsi raktártűzben

Közel egy tucat gyógyszer-nagykereskedelmi engedéllyel rendelkező cég tárolta a készítményeit azon a telephelyen, ami április 25-én gyulladt ki Budaörsön. A raktárban 400 féle gyógyszert tároltak, ezek egy része megsemmisült, másik részét pedig füst- és hőhahátás érte. Ezeket a gyógyszereket a gyógyszergyártók bevizsgálják, hogy fogalomba hozhatók-e – hangzott el az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet sajtótájékoztatóján.

Arról, hogy pontosan milyen gyógyszerek érintettek Pozsgay Csilla az (OGYÉI) főigazgatója, azért nem beszélt, nehogy pánikhelyzet alakuljon ki, és a megnevezett gyógyszereket elkezdjék a patikák felvásárolni. Annyit lehet tudni, hogy vényköteles és nem receptköteles gyógyszerek is érintettek a raktártűzben. A károkat több százmillió forintra becsülik. Pozsgay Csilla azt mondta, nem csak stratégiailag fontos gyógyszerek semmisültek meg.

A raktártűzben érintett gyógyszermennyiség csak töredéke annak, amit Magyarországon a patikák forgalmaznak. A legnagyobb gyógyszerforgalmazókkal és nagykereskedőkkel folyamatosan kapcsolatban van az OGYÉI. A főigazgató megerősítette, a megsemmisült gyógyszerekkel kapcsoltban megkezdték a külföldi országokból a gyógyszerek beszerzését. Ezért a betegek a következő hetekben találkozhatnak olyan gyógyszerekkel, amelyeknek a dobozán külföldi felirat lesz, de a gyógyszerészek mellékelnek majd a patikaszerekhez egy magyar nyelvű tájékoztatót is.

Elsősorban külföldi gyártók, magyarországi készletei semmisültek meg. Küttel Sándor, a Gyógyszer Nagykereskedők Szövetségének az elnöke azt mondta, változó, hogy melyik gyógyszercég mekkora mennyiségű gyógyszerkészletet tárolt a telephelyen. Volt, akinek kétheti, de volt, akinek kéthavi adagja égett le a raktártűzben . A károk felmérése még tart, ez a biztosítótársaságok feladata -tette hozzá.

Az OGYÉI úgy tudja, elektromos szikra okozhatta a tűzet. Magyarországon 190 olyan gyógyszerraktár van, mint amilyen Budaörsön a múlt héten leégett.

Budaörs OGYÉI budaörsi raktártűz raktártűz
Kapcsolódó cikkek