Cégvilág

Allergiaszezon: túl sok a tévhit

Elkezdődött az allergiaszezon, ilyenkor nemcsak az orvosi rendelők, de a homeopátiás és egyéb csodaszereket ígérő internetes oldalak látogatottsága is megugrik. Új őrület a parlagfűtea, amely nem segít, sőt veszélyes is lehet.

 

Az allergia civilizációs betegség. A 19. században még alig fordult elő, és még a 20. század elején is csak a lakosság egy százaléka szenvedett tőle. Világviszonylatban ma már 30 százalék fölötti ez az arányszám, hazánkban pedig minden ötödik ember rendszeresen szenved tőle, de időszakosan még ennél is többeket érint.

Legtöbben a házi porra, penészre, virágporra, rovar­csípésre és néhány élelmiszerre, legerősebben a mogyoróra érzékenyek. Számítások szerint minden embernek körülbelül tízszázaléknyi esélye van arra, hogy valaha allergiás legyen. Ha az egyik szülő már szenved a betegségben, húsz, míg mindkét felmenő érintettsége esetén ötven százalékra ugrik a valószínűsége. Nem csoda tehát, hogy ennyit foglalkozunk vele, hiszen rengeteg embert érint. Éppen ezért ilyen sok a tévhit is.

A legújabb és ráadásul veszélyes félrevezetése az allergiásoknak az, hogy a parlagfűből készülő tea vagy lekvár hatékony a tünetek enyhítésében, mert ezzel hozzászoktatjuk a szervezetet. Szegedi kutatók bebizonyították, hogy ez nem így van, olyannyira nem, hogy mérgezést is okozhat. Csupor Dezső, a Magyar Gyógyszertudományi Társaság gyógynövény szakosztályának elnöke azt mondta: a Szegedi Tudományegyetem kutatói szerint veszélyes a parlagfüvet bármilyen formában elfogyasztani.

Ez egy gyomnövény, nem pedig valamiféle új gyógynövény. Elfogyasztása károsíthatja az egészséget, mert olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek sejtmérgező hatását korábban már kimutatták. Az egyetem kutatói elsőként vizsgálták meg a parlagfű tartós alkalmazásának veszélyeit.

„Az sem igaz, hogy homeopátiával gyógyítható az allergia, vagy hogy a parlagfűvel etetett kecske teje jót tesz, sőt, ahogy keresztallergiák esetében gyakorta, még súlyosíthatja is a tüneteket – mondta Nékám Kristóf immunológus-allergológus. – Nem az interneten kell csodákat keresni, orvoshoz kell fordulni, azzal sok félreértés és felesleges szenvedés elkerülhető.”

Az is gyakori tévhit, hogy a kalcium hatásos az allergiás tünetek kezelésében. Ez veszélyes biztonságérzetet ad, és ha allergiás sokk esetén kalcium beadásával húzzák az időt, életveszélyes is lehet. Ráadásul felesleges pénzkidobás. 2015-ben egymilliárd forintot költöttek el a hazai gyógyszertárakban kalciumra. Nemcsak hogy hatástalan, de a legolcsóbb kalcium is drágább, mint az allergia elleni készítmények egyhavi adagja.

„Allergiás reakció esetén a szervezetben többek között hisztamin anyag szabadul fel, amely a gyulladásért és allergiás tünetekért felel – mondta el Novák Hunor. – Innen jön a szó: antihisztamin, köznyelvben allergia elleni gyógyszer. Az első antihisztamint 1937-ben fedezték fel, az antihisztaminoknak három különböző generációja van. Ezeknek a hatékonysága nagyjából egyforma, mellékhatások terén viszont nagy a különbség közöttük. A nemzetközi szakirodalom az első generációs gyógyszereket nem is ajánlja, éppen azért, mert túl sok mellékhatásuk van. Magyarországon azonban még mindig sokan használják tabletta és gél formában is ezeket a hatóanyagokat. Az újabb fejlesztésű gyógyszerek sokkal kevesebb mellékhatással járnak.”

Nékám Kristóf azt mondta: azért is fontos orvoshoz fordulni, mert a szakember segíthet a legmegfelelőbb módszert választani a beteg állapotától függően. Aki vállalja a költségeit és kitartó, akár évekre tünet­mentessé is teheti magát immunterápiával. Az ugyanis nem tévhit, hogy létezik hatásos kezelés, amivel meg lehet szabadulni a tünetektől.

„Az allergiás reakciót okozó fehérjéhez fokozatosan hozzászoktatjuk a szervezetet. A három évig tartó terápia fegyelmezettséget követel a betegektől, hiszen lépésről lépésre be kell tartani az orvos utasításait és évente meg kell ismételni őket. A kezelést még a parlagfűszezon előtt, május elején kell, de még május végén is érdemes elkezdeni. Innentől kezdve három hónapig az allergiát kiváltó fehérjéből mindennap néhány cseppet kell a nyelv alá cseppenteni vagy az orrba fújni, az adagokat fokozatosan növelve” – mondja Nékám Kristóf.

Mire allergiás? Mi a teendő?

Fontos, hogy tudja, mire allergiás. A pontos diagnózishoz szakvizsgálat kell, forduljon mielőbb allergológushoz. Ha már tudja, mire allergiás, előzze meg: a pollenszezon előtt 2–4 héttel kezdje el a megelőző kezelést.

  • Éjszakai szellőztetés. Általában reggel 5 és 10 óra között a legmagasabb a pollenkoncentráció a levegőben, tehát inkább lefekvés előtt vagy éjszaka szellőztessen!
  • Hajmosás. A hajban könnyen megülnek a pollenek. Mosson hajat minél gyakrabban!
  • Maradjon bent! Az allergén pollen főszezonjában a lehető legkevesebbet tartózkodjon a szabadban, figyelje a pollenjelentést!
  • Óvatosan a gyümölccsel! Bizonyos esetekben a gyümölcsök erősítik az allergiás tüneteket. Parlagfű-allergia esetén a dinnye és a banán, feketeüröm-allergia esetén a zeller, a nyírfapollen-allergiánál az alma, a cseresznye, a mogyoró és az őszibarack fogyasztása kerülendő.
  • Figyelje a tüneteket! A vény nélkül kapható készítmények segíthetnek kordában tartani a tüneteket, de napokon át tartó orrdugulás esetén célszerű orvoshoz fordulni, a célzottabb kezelés megelőzheti az alsó légúti szövődmények kialakulását. Nehéz, sípoló légzés esetén pedig azonnal irány a szakorvos!
  • allergiaszezon allergia
    Kapcsolódó cikkek