Cégvilág

Beszélő vércukormérő segíti a magyar látássérült betegeket

A betegekkel szóban, magyarul kommunikáló vércukormérő rendszert fejlesztett a száz százalékban hazai tulajdonú 77 Elektronika Kft.

A készülék annak a több mint 32 ezer vak, vagy súlyosan látássérült magyar cukorbetegnek jelent segítséget, akik a napi többszöri vércukormérés során önállóan nem képesek leolvasni a kijelzett mérési értékeket.

Kutatási adatok szerint a 2-es típusú diabétesz szövődményei miatt Magyarországon naponta tíz beteg lábát amputálják, és hárman vakulnak meg. Az 50 évnél idősebb korú magyar lakosság körében a cukorbetegség az egyik leggyakoribb oka a vakságnak, a több mint 800 ezer ismert hazai cukorbeteg közül több mint 32 ezer beteg vak vagy súlyos látássérült, számuk évente több mint 1000 fővel nő.

„A diabéteszes retinopátia a cukorbetegség egyik legsúlyosabb szövődménye, amelynek hatására kóros elváltozások alakulnak ki a látóhártya kisereiben, ami látáskárosodáshoz és vaksághoz vezethet” – hangsúlyozza dr. Németh János professzor, a Nemzeti Programbizottság a Jó Látásért elnöke.

Az Innováció- és Magyar Termék Nagydíjas 77 Elektronika Kft. saját fejlesztésű, Magyarországon gyártott vércukormérő rendszere képes szóban kommunikálni a beteggel, többek közt hangosan kimondani a mért vércukorértéket. A készülék lehetővé teszi a vércukormérés elvégzését önállóan is, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége kezdeményezte a minisztériumnál a készülék magasabb támogatási kategóriába való átsorolását.

diabétesz cukorbetegség egészségügy látássérültek vércukormérő
Kapcsolódó cikkek