Cégvilág

Kötelezővé tennék az oltást a gyermekorvosok

Május elején rotavírus miatt meghalt egy óvodáskorú gyerek Magyarországon. Gyermekorvosok azért kampányolnak, hogy az oltás bekerüljön a kötelező védőoltások protokolljába. Egyelőre csak ajánlani tudják, az vakcina ára viszont borsos.

Több tízezer megbetegedést okoz évente a rotavírus Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2015-ben és 2016-ban a legtöbb rotavírusos beteget a tavaszi hónapokban regisztrálták. A legtöbb megbetegedés az utóbbi két évben 2015 áprilisában volt, akkor 1487-en kerültek kórházba.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke a Világgazdaságnak azt mondta, lényegesen több rotavírussal fertőzött beteg van Magyarországon, mint amennyit regisztrálnak. A statisztikai adatok évente 5-7 ezer megbetegedésről szólnak, azonban ennek nyolc-tízszereséről számolnak be a gyermekorvosok. Ezért is kampányolnak azért, hogy a rota elleni védőoltás bekerüljön a kötelező oltások közé.

A rota az egészségügyi kasszának évente körülbelül 465 millió forintba kerül. A családi kasszának is jelentős kiadás, ha egy gyerek a rotavírus miatt kórházba kerül, hiszen a szülő kiesik a munkából, a gyógyszerek, a pelenka és a sópótló készítmények összköltsége is bőven eléri az 50-100 ezer forintot is. A rota olyan betegség, amelyet bárki elkaphat, de a legveszélyesebb a csecsemőkre és a legyengült immunrendszerű idősekre – ismertette a gyermekorvos. Évente több mint 900 öt év alatti gyerek kerül kórházba rotavírus miatt, halállal végződő eset viszont a mostani előtt nagyon régen nem történt itthon.

Évente hetvenezren kapják el a rotavírust. Forrás: Shutterstock

Magyarországon két gyógyszergyártó, a GlaxoSmithKline és az MSD Pharma gyárt rotavírus elleni oltóanyagot. 2006 óta forgalmazzák itthon a vakcinát. Mindkét gyártó oltásának ára 40 ezer forint körül van, a készítmények csak vényre kaphatók. A GSK oltási sora két oltásból áll, az MSD Pharmáé pedig háromból. A babákat nem kell megszúrni, az oltás szájon át adható. Bár egy-egy oltás ára különbözik, a védelem eléréséhez szükséges teljes oltási sor esetében a végösszegben nincs jelentős különbség. Iglódi-Csató Judit, a GSK Kft. kommunikációs igazgatója a Világgazdaságnak azt mondta, a kisbabáknak legkésőbb 24 hetes korukig meg kell kapniuk a szájon át adható oltást a védettséghez. Az oltható populáció átoltottsága Magyarországon körülbelül 25 százalékos. A GSK tavaly 30 ezer oltóanyagot értékesített, az elmúlt években 10-12 százalékkal több rotavírus elleni oltóanyagot adtak el, mint a korábbi években – tette hozzá Iglódi-Csató Judit.

Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének helyettes vezetője azt mondta, Európa nyolc országában már a kötelező oltások között van a rota elleni oltás. Ausztriában és Finnországban például a rotavírus okozta kórházi ellátások száma a kötelező védőoltás bevezetése óta több mint 50 százalékkal csökkent. Európa-szerte a rotavírus 3,6 millió megbetegedést okoz évente az öt év alatti gyerekek között. Magyarországon egyelőre csak néhány önkormányzat emelte be az önkormányzati finanszírozású prevenciós programok közé a rotavírus elleni oltást. Móron már 2015 óta térítésmentesen megkapják a babák a vakcinát. Emellett tavaly Budapesten több kerületben, köztük az I. és a XIII. kerületben, ingyen beoltottak több száz csecsemőt.

A rota magas lázzal, hányással, hasmenéssel jár, a vírusnak több törzse van. Azért is fontos, hogy a babák 24 hetes korukig megkapják a védőoltást, mert most a félévesnél fiatalabb gyerekek 24 százaléka átesik a rotavírus okozta betegségen.

gyermekorvosok védőoltás rotavírus
Kapcsolódó cikkek