Cégvilág

Lehűtötték a Főtávot

Hónapokon át úgy vette át a forró vizet és a hőt a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. (Főtáv) a Budapesti Erőmű Zrt. (BERT) három erőművétől 2016-ban, hogy nem volt az ügyletekről éves szerződése. Bár májusig az újpesti erőműre és a kispesti erőműre vonatkozó megállapodást végül aláírták, a 40 ezer lakást ellátó kelenföldi erőműét nem. Ráadásul utóbbinak 2015. július 31-én lejárt a hosszú távú szerződése is.

Mivel a távhőtörvény a hő termelőjének és a szolgáltatójának is előírja, hogy rendelkezzenek szerződésekkel, tavaly áprilisban a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) eljárást indított az ügyben. Most áprilisban a hiányzó szerződések harminc napon belüli megkötésére utasította a feleket. Ám csak a Főtávot büntette meg, mert az a saját gazdasági érdekei miatt nem tett eleget szerződéskötési kötelezettségének. A BERT megúszta, mert a szerződéskötéssel más jogszabályt sértett volna. Persze a Főtáv 3 millió forintos bírsága is jelzésértékű, a legrosszabb esetben lehetett volna közel 4,2 milliárd is. A Főtáv szerint a kérdéses időszakban a kelenföldi távhőellátás „mindkét fél által kölcsönösen elfogadott feltételrendszer betartásával történt”.

A Főtáv – a MEKH-nek küldött magyarázata szerint – azért nem írt alá hosszú távú szerződést, mert ez nem érdeke az önkormányzati szektornak. Az viszont igen, hogy minél jobban kihasználják és fejlesszék az olcsóbb hőforrásokat. A MEKH ezt valótlanságnak minősítette. Indoklásában azt hangsúlyozza, hogy az ellátásbiztonságot igenis a hosszú távú szerződés garantálja, és nem releváns, hogy a Főtáv hogyan vélekedik az önkormányzat érdekéről. Egyébként sem hagyhatók figyelmen kívül a távhőtörvény előírásai, semmilyen indokkal. A hivatal arra is rámutat, hogy a szabályozott piacon működő Főtáv gazdasági pozícióit nem a kétoldalú tárgyalások határozzák meg, hanem az árhatóság döntése. Így érdektelenek az olcsóbb hőforrásokkal kapcsolatos szándékai is, mivel eleve támogatásra szorul. Mivel pedig hőtermelő kapacitásból többlet van, egy pluszberuházás nem biztos, hogy olcsóbb hőhöz juttatná a végfelhasználókat.

Gazdát cserélt két engedély

A közelmúltban megszűnt a VPP Energy Erőmű-üzemeltető és Kereskedelmi Kft. egri hőtermelő engedélye, miután a társaság eladta a gázmotorját a CHP-Erőmű Kft.-nek. Az utóbbi viszont távhőtermelő engedélyt kapott. Az ügylet érdekessége, hogy a CHP-Erőmű tulajdonosát, a CHP-Investet ugyanúgy a VPP Magyarország Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. ellenőrzi, mint a VPP Energyt.

 

távhő távfűtés főtév
Kapcsolódó cikkek