BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bárkiből programozó lehet három hónap alatt

Az intenzív programozó tanfolyamok csak néhány éve kezdtek terjedni, de máris óriási a hatásuk.

Az intenzív programozó tanfolyamok csak néhány éve kezdtek terjedni, de máris óriási a hatásuk: Észak-Amerikában csak a tavalyi évben 18 ezer fejlesztőt képeztek. A vállalatok így gyorsabban kapnak utánpótlást, a munkavállalók pedig pár hónap alatt új karriert kezdhetnek. A rövid idejű, intenzív képzések már Magyarországon is bizonyították életképességüket.

AFP

Az informatikushiány világszerte óriási problémát jelent, azonban az úgynevezett „coding bootcampek”, vagyis rövid idejű, intenzív programozó képzések valamelyest enyhíthetnek a problémán. Az első ilyen tanfolyamok az Egyesült Államokban indultak, 2013-ban még alig haladta meg a hallgatóik száma a kétezret. 2016-ban viszont már csaknem 18 ezren vettek részt az átlagosan 3 hónapig tartó képzéseken a Kanadára is kiterjedő Coding Bootcamp Market Sizing Report szerint.

 

Manapság nagyon sok olyan programozóra van szükség, akik rutinfeladatokat oldanak meg, ezt pedig egy 3 hónapos tanfolyam alatt be lehet gyakorolni

– magyarázza Filep Szabolcs, a PROGmasters egyik alapítója és mentora.

„Aki intenzív képzésre jelentkezik, az jellemzően dolgozott már valamilyen munkakörben, és nincs lehetősége évekre visszaülni az iskolapadba. Ugyanakkor hajlandó keményen tanulni egy jobb jövőért” – mondta Filep Szabolcs. A PROGmasters alapítója szerint ez nem feltétlenül több fizetést jelent, korábbi képzésük részvevői között volt például kutató biológus és vállalkozó, most pedig tőzsdei elemző és négy nyelven beszélő HR-es tanul náluk programozni.

Versenyképesebbé válhat az informatikai képzés

„A kormány piaci szereplők bevonásával versenyképesebbé teszi az informatikai képzést Magyarországon”- jelentette be Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten. A politikus szerint idén szeptemberben 21 magyar felsőoktatási intézményben indulnak olyan díjmenetes, elsősorban az informatikus hallgatóknak szóló képzések, amelyeken a diákok egy-egy vezető informatikai vállalat naprakész tudásanyagát sajátíthatják el. Kara kiemelte: a Programozd a jövőd!, a felsőoktatási intézmények és az infokommunikációs vállalatok közötti együttműködés erősítését szolgáló program része az informatikai képzettséget javító 8,2 milliárd forintos uniós programnak, számításuk szerint a szeptemberben induló tanévben 1500 fiatal, 2020 végéig 6-8 ezer diák vehet részt a kurzusokon.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.