Cégvilág

Bekeményített a BKV a felújított metrók miatt

A BKV Zrt. a felújított szerelvények műszaki megbízhatóságának problémái miatt a legsúlyosabb szankciókat helyezte kilátásba a Metrowagonmash-sal szemben.

Amennyiben a Metrowagonmash rövid időn belül nem ér el jelentős javulást a szerelvények megbízhatóságában, további radikális lépések megtételét tervezi a BKV, amelyek minden következményét az orosz gyár viseli majd – jelentette be a közlekedési vállalat pénteken. A felújított metrókkal az átadás óta különböző problémák adódtak, legutóbb pénteken állt le az egyik szerelvény.

Jelenleg már hat felújított szerelvény rendelkezik engedéllyel az utasforgalom lebonyolítására. A vonatok napi rendszerességgel vesznek részt az M3 metróvonal forgalmában, azonban műszaki megbízhatóságuk a BKV Zrt. számára elfogadhatatlanul alacsony. A meghibásodások döntő többségének besorolása „alacsony súlyosságú”, amelyek szerelési, illetve beállítási pontatlanságokból adódnak. Ezek javítása 1-2 óra alatt elvégezhető, azonban a forgalom lebonyolítását, így utasokat nagymértékben zavarja.

A BKV Zrt. azonnali hatállyal Magyarországra kérte a gyártó Metrowagonmash Nyrt.-t tulajdonló Transmash Holding vezetését, és felhívták a figyelmet a műszaki állapotok elfogadhatatlanságára, és a BKV azonnali intézkedéseket kért a felújítást végző cég tulajdonosától. A projektben lévő késedelmek miatt a BKV Zrt. hivatalos levélben bejelentette kötbérigényét az MWM-nek, mely kötbérigény meghaladja a nyolcszáz millió forintot.

A BKV Zrt. bejelentette a gyárnak, hogy a műszaki állapotok radikális javulásáig további szerelvények felújításra történő átadását nem látja megvalósíthatónak, mert a meghibásodások mértéke már a menetrendszerű utasforgalom lebonyolíthatóságát is veszélyeztetheti.

metrofelújítás BKV metró orosz metró
Kapcsolódó cikkek