Cégvilág

A bűnözők is kaszálhatnak a roamingdíj eltörlésén

A roamingdíjak eltörlése az Európai Unióban nagyobb szabadságot ad a mobilosoknak az internethasználatban, azonban arra is fel kell készülni, hogy a megnövekedett online jelenlét több biztonsági kockázattal jár az ESET szakemberei szerint.

Az informatikai biztonsági cég elemzése alapján a külföldi weboldalakat látogatva sokszor nem fordítunk elegendő figyelmet annak ellenőrzésére, hogy az adott webhely megbízható-e. A letöltött alkalmazások biztonsági kockázataira, illetve az idegen nyelvi környezet miatt is belefuthatunk különféle veszélyekbe – ez pedig egyaránt igaz mind a wifi, mind pedig a mobilhálózat alatti használat során.

Sokszor figyelmetlenül adunk hozzáférést az adatainkhoz. Forrás: Európai Bizottság

A felhasználói tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan még a magyar nyelvű weboldalak vagy alkalmazások engedélykérési felületeit sem olvassák el alaposan, és így sok esetben figyelmetlenül adnak hozzáférést adataikhoz, amivel a kiberbűnözők dolgát könnyítik meg. Ennek a jelenségnek a veszélye a külföldi mobilhasználat során megtöbbszöröződik, hiszen a nyelvi akadályok miatt is nehezebben veszünk észre egy hamis weboldalra való átirányítást vagy egy alkalmazás túlzó adatigényét.

Ehhez jönnek még a közösségi médiával kapcsolatos kockázatok. Az állandó online jelenlét és a túlzott kitárulkozás miatt sokan előre bejelentik a nyaralásukat, vagy folyamatos képes beszámolóval, élő videókkal jelentkeznek, ezzel pedig fontos információt adhatnak a hagyományos bűnözőknek is. Már egy 2012-es felmérés is kimutatta: a betörők csaknem 80 százaléka aktívan használja a Twitter, a Facebook és a Google Street View adatait a bűncselekményeinél.

mobiltelefon roaming mobilinternet
Kapcsolódó cikkek